03.12.2007. / 18:35

Autor: Marijana Zrinjski, Katarina Zorić

KOALICIJSKI SPORAZUM

Pregovori HDZ-a HSS-a i HSLS-a navodno teku glatko

Predstavnici HDZ-a HSLS-a i HSS-a nakon sat i pol vremena pregovora obratili su se novinarima i priopćili da pregovori za sada teku glatko te da na ničemu ne zapinju. HSS-ov predstavnik Božidar Pankretić rekao je kako su njihovi zahtjevi već poznati; preporod sela, primjena ZERP-a, referendum za ulazak u NATO, te naglasak na obrazovanju.

Polančec je dodao kako će se pregovarački timovi sastati najmanje jedanput dnevno, međutim nije želio reći do kojeg vremenskog roka. Nastavak pregovora zeleno žuta-koalicija s HDZ-om zakazan je da sutra u 16 sati u središnjici HSS-a.

Inače, HDZ-ovu pregovaračku ekipu čine članovi Predsjedništva stranke Damir Polančec, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković, dok koaliciju HSS-HSLS zastupaju potpredsjednici HSS-a Damir Bajs i Božidar Pankretić, potpredsjednik HSLS-a Ivan Čehok i direktor HSLS-a Ante Dodig.

"Precizirat ćemo i programe i rokove", rekla je novinarima čelnica HSLS-a Đurđa Adlešić, koja ne sudjeluje u radu pregovaračkih timova, nakon što su sudionici pregovora za sobom zatvorili vrata u središnjici HSLS-a.

Adlešić ne očekuje da će "ijedan partner prihvatiti svih 20 točaka jer nema takvog idealnog partnera" te naglasila da se od nekih točaka neće odstupiti.

Pritom je ponovila da HSLS naglasak stavlja na financijsku decentralizaciju, obrazovanje i radno zakonodavstvo.

Čelnica HSLS-a rekla je novinarima da članovi pregovaračkog tima razgovaraju o koalicijskom programu koji sadrži 20-ak točaka po uzoru na njemački model koalicijskog ugovora, ali da je moguće i pojednostavljivanje procedure, odnosno smanjenje broja točaka.

"Sigurno bi bilo jednostavnije da se išlo na podjelu fotelja, ali kad idete na programe onda je to prilično komplicirano", rekla je Adlešić dodavši da ovi razgovori, naravno, ne isključuju razgovore s drugim mogućim partnerima.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika