05.12.2007. / 11:59

Autor: Martina Čizmić

AUSTRIJA

Istraživači: Google iskrivljuje stvarnost

Stručnjaci tvrde kako postoji i opasnost od iskrivljavanja stvarnosti. Mnogi se prilikom pretraživanja i traženja podataka oslanjaju na Wikipediju i Google, a oni nisu uvijek neovisni i točni izvori informacija

Austrijski znanstvenici tvrde da najveći internetski pretraživač Google na nekim područjima svog djelovanja predstavlja opasnost na koju treba reagirati. Oni tvrde da se Google polako pretvara u "velikog brata".

"Google u puno slučajeva narušava privatnost", smatra istraživački tim na čelu s profesorom Hermannom Maurerom. U istraživanju tvrde da se Google koristi raznim "alatima" za prikupljanje podataka, ali ga ne obvezuju nikakvi zakoni o zaštiti tih podataka.

Istraživanje provedeno na Institutu za informatičke sustave i kompjuterske medije sveučilišta u Grazu, sugerira da Google utječe na gospodarstvo jer se prilikom pretraživanja razultati ne slažu prema stvarnoj važnosti, nego prema učestalosti. To je rezultat politike "tko više plati, više je prisutan na Internetu".

Stručnjaci tvrde kako postoji i opasnost od iskrivljavanja stvarnosti. Mnogi se prilikom pretraživanja i traženja podataka oslanjaju na Wikipediju i Google, a oni nisu uvijek neovisni i točni izvori informacija.

"Google-ov je cilj prikupiti što više podataka o svemu na Zemlji. Neprihvatljivo je da toliko ovlasti bude u rukama privatne tvrtke. Ona može iznuđivati, kontrolirati i doiminirati svijetom po vlastitom nahođenju", upozorava se u istraživanju.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika