06.12.2007. / 10:09

Autor: Nina Tomljanović

GOLEMA PLAĆA

Predsjednik Porschea zarađuje 113 milijuna eura godišnje

U razgovoru za njemački tjednik Die Zeit opravdao je svoju plaću od više milijuna eura poslovnim rezultatima koje je ostvario na čelnoj dužnosti tvrtke za proizvodnju automobila

Predsjednik uprave Porshea Wendelin Wiedeking zbog nedavne izjave u kojoj spominje iznos honorara koji prima, našao se u središtu polemike. U razgovoru za njemački tjednik Die Zeit opravdao je svoju plaću od više milijuna eura poslovnim rezultatima koje je ostvario na čelnoj dužnosti tvrtke za proizvodnju automobila. "Budući da sam uspješan, želim da me dobro plate", rekao je Wiedeking.

Wendelin je prošlog izjavio da je šestero članova njegove uprave zaradilo 113 milijuna eura u godinu dana, što je u Njemačkoj dodatno zaoštrilo polemiku. Zbog toga je predsjednik Republike Horst Koehler pozvao na "kulturu umjerenosti" u poduzećima, pošto je kancelarka Angela Merkel navukla na sebe kritiku gospodarskih krugova izjavom: "Kada se neuspjeh poslodavaca nagrađuje fantastičnim primanjima, to potkopava povjerenje u socijalnu ravnotežu u našoj zemlji".

Predsjednik uprave Porschea u Die Zeitu podsjeća kako je vrijednost tvrtke u trinaest godina porasla s 300 milijuna na 25 milijardi eura. Uz to Porsche se može pohvaliti da je ove godine svim zaposlenicima podijelio po 5.000 eura viška.

Otkako se proizvođač modela 911 financijski oporavio, zaposlenici redovito dobivaju bonus. "Uprava i zaposlenici nisu jedini koji imaju koristi od našeg uspjeha, tu je i država", dodao je Wiedeking, podsjećajući da Porsche plaća porez od 50 posto i da nije htio porezno utočište naći u Švicarskoj ili u Monaku".

Vezane vijesti

Linićeva uredba uvodi disciplinu u plaćanje doprinosa

Linićeva uredba uvodi disciplinu u plaćanje doprinosa

Vlada će na ovotjednoj sjednici usvojiti uredbu kojom će se zabraniti isplata plaća na koje nisu plaćeni doprinosi, objavilo je ministarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika