06.12.2007. / 18:12

Autor: Katarina Zorić

SRBIJA

Del Ponte dala Beogradu prolaznu ocjenu

Važno je da međunarodna zajednica nastavi inzistirati na uhićenju Ratka Mladića, koji se nalazi u Srbiji, i ostalih bjegunaca", navodi se u izvješću…

Glavna haaška tužiteljica Carla Del Ponte danas je prilično pozitivno ocijenila nastojanja vlasti u Beogradu da uhite haaške bjegunce, javlja Tanjug.

U novom izvješću, u koje je Tanjug imao uvid, Del Ponte ističe kako je "ritam angažiranja znatno pojačan", što "budi nadu" da će rezultat biti efikasnije i bolje usmjerene operacije. Međutim, Del Ponte smatra da su haaški bjegunci nadohvat ruke vlastima u Beogradu.

"Pozitivan razvoj događaja je i nagrada koju su srpske vlasti obećale za informacije koje bi vodile uhićenju haaških bjegunaca i usvajanje zakona kojima se proširuje uloga Tužilaštva za ratne zločine, uključujući i jurisdikciju nad onima koji pomažu i kriju bjegunce", navedeno je u izvješću.

Del Ponte je navela da, iako se provođenje tih odluka tek očekuje, sama činjenica da su takvi potezi povučeni predstavlja "ohrabrujući znak odlučnosti srpskih vlasti da surađuju kada je u pitanju uhićenje preostalih bjegunaca".

"Tijekom nedavnog posjeta Beogradu, predsjednik i premijer su naznačili da bi uhićenje Ratka Mladića bilo u najboljem interesu Srbije", navedeno je u izvješću Del Ponte, posljednjem prije nego što je 1. siječnja na čelu Haaškog tužiteljstva zamijeni belgijski sudac Serge Brammertz.

Važno je da međunarodna zajednica nastavi inzistirati na uhićenju Ratka Mladića, koji se nalazi u Srbiji, i ostalih bjegunaca", navodi se u izvješću. Del Ponte upozorava kako je "bilo dužih odgađanja" isporučivanja dokumenata iz arhiva Sigurnosno-obavještajne agencije, ali da je nakon niza susreta s dužnosnicima vlasti u Beogradu i na tom planu zabilježen napredak.

"Haaško tužiteljstvo je uvjereno da se preostali bjegunci nalaze nadohvat ruke vlasti u Srbiji, te da Srbija ima sredstva za neophodne korake i lociranje bjegunaca, što će voditi njihovom uhićenju", tvrdi Del Ponte.

Izvješće će 10. prosinca razmotriti veleposlanici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.
Del Ponte je, na kraju, pozvala međunarodnu zajednicu da ne dozvoli da preostala četvorica Haaških bjegunaca, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić, izbjegnu međunarodnu pravdu, te je pozvala države članice Vijeća sigurnosti da učine sve što je u njihovoj moći da bjegunci budu uhićeni "odmah".

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika