07.12.2007. / 13:11

Autor: Nina Tomljanović

AFERA MAESTRO

USKOK zatražio novo proširenje istrage protiv Matanovića i Parazajdera

Nakon saslušanja dvojice osumnjičenih, idućeg će se tjedna odlučiti o novom zahtjevu za proširenjem istrage koja se vodi već nekoliko mjeseci, izvijestio je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu

USKOK je protiv bivšeg potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipa Matanovića (58) i zagrebačkog odvjetnika Juraja Parazajdera zatražio novo proširenje istrage u slučaju afere Maestro zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti te od predsjednika uprave tvrtke Badel 1862 "izvukli" 257.000 kuna.

Nakon saslušanja dvojice osumnjičenih, idućeg će se tjedna odlučiti o novom zahtjevu za proširenjem istrage koja se vodi već nekoliko mjeseci, izvijestio je istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Nove sumnje o korupciji u HFP-u odnose se na slučaj iz početka 2006. kada je u Fondu, po prijedlogu tvrtke Badel 1862, vođen postupak obnove prema Zakonu o privatizaciji radi naknadne procjene zemljišta koje nije bilo procijenjeno u temeljni kapital te tvrtke. Sumnjaju da je Matanović uvjerio predsjednika uprave te tvrtke da Parazajderu plati 257.000 kuna odvjetničke nagrade za koju bi on uskladio zemljišnoknjižno stanje i angažirao vještaka čija će procjena za Badel biti znatno povoljnija od one koju je prihvatio Sektor nekretnina u HFP-u. Bivši predsjednik HFP-a je obećao da će tu novu procjenu na kraju prihvatiti Pravni sektor kojemu je on bio na čelu.

Matanović je to učinio znajući da je Sektor nekretnina prihvatio procjenu Porezne uprave prema kojoj je vrijednost predmetnih čestica 11,4 milijuna kuna i da je na takvu procjenu Badel uložio prigovor, tvrde u USKOK-u. Znao je, tvrde, i da dodatno usklađenje katastra i zemljišnih knjiga nije potrebno.

Juraja Parazajdera se sumnjiči da je u svibnju ove godine tvrtki Badel izdao račun za svoje navodne odvjetničke usluge koji mu je u roku tri dana plaćen te ga je podijelio s Matanovićem. U Hrvatskom fondu za privatizaciju je već sljedećeg dana sastavljeno rješenje kojim se kao vrijednost nekretnine prihvaća procjena na 6,9 milijuna kuna, no predsjednik Fonda Grga Ivezić je to odbio potpisati jer je vrijednost nekretnine u rješenju bila znatno manja od one koje su sastavili procjenitelji HFP-a.

Do sada je u aferi Maestro saslušano 50-tak svjedoka. Još je preostalo ispitivanje USKOK-ovog pouzdanika Joška Kuzmanića koji se tijekom tajne akcije lažno predstavljao i osumnjičenicima iz Fonda nudio provizije za razne nezakonite pogodnosti vezane uz privatizaciju. Ukoliko sudac Ivančić proširi istragu, očekuje se saslušanje 11 novih svjedoka.

Ukupno je osumnjičeno deset osoba za primanje mita i korupciju u slučaju Maestro. Među njima su trojica potpredsjednika HFP-a - Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac.

Vezane vijesti

Orco i Ott u protunapadu: 'Hrvatska vlada ima tri mjeseca, nakon toga slijedi...

Orco i Ott u protunapadu: 'Hrvatska vlada ima tri mjeseca, nakon toga slijedi tužba'

Nakon što je u četvrtak preko France Pressea poručio kako je za cijelu priču oko Orco grupe i Sunčanog Hvara kriva 'lokalna ljubomora' kojom se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika