07.12.2007. / 17:55

Autor: Martina Čizmić

SAD

CIA uništila video-snimke ispitivanja terorista

Direktor CIA-e Michael Hayden u poruci zaposlenicima istaknuo je da su s postojanjem snimki i namjerom CIA-e da ih uništi, još 2003. godine upoznati obavještajni odbori Predstavničkog doma i Senata

CIA je priznala da je uništila najmanje dvije video snimke ispitivanja operativaca Al Qaide u zatočeništvu kako bi zaštitila tajni identitet istražitelja.

Video snimke koje datiraju iz 2002. godine prikazuju kako operativci CIA-e osumnjičene za terorizam ispituju "oštrim" tehnikama. Među osumnjičenima je i Abu Zubaydah, prvi zatočenik u rukama CIA-e. Više dužnosnika CIA-e izjavilo je kako su vrpce djelomično uništene jer su dužnosnici bili zabrinuti da bi snimke s grubim metodama ispitivanja mogle izložiti operativce agencije pravnim rizicima.

Direktor CIA-e Michael Hayden u poruci zaposlenicima istaknuo je da su s postojanjem snimki i namjerom CIA-e da ih uništi, još 2003. godine upoznati obavještajni odbori Predstavničkog doma i Senata. Dodao je da je interni nadzorni odbor CIA-e nakon pregleda snimaka utvrdio da su metode ispitivanja zakonite. Istaknuo je kako su vrpce uništene 2005. godine.

Navodno, najspornija tehnika ispitivanja je simulirano utapanje ispitanika. Agencija Asociated Press navodi kako je CIA tu tehniku primjenjivala na trojici zatvorenika nakon 11. rujna 2001., ali kako ju ne primjenjuje nakon 2003.

Informacije o uništavanju snimki otkrivene su nakon što su odbori za obavještajne službe Predstavničkog doma i Senata usuglasili prijedlog zakona koji bi zabranjivao korištenje "pojačanih tehnika ispitivanja". Bijela kuća je najavila da će uložiti veto na taj zakon.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika