10.12.2007. / 10:01

Autor: Martina Čizmić

NEOBIČNO, ALI MOGUĆE

Venezuela ima svoju vremensku zonu

Promjena vremenske zone tek je posljednja u nizu promjena koje je uveo predsjednik Chavez, poput promjene imena države, grba i zastave

Građani Venezuele od jučer se dižu pola sata ranije. Predsjednik Hugo Chavez izjavio je kako ranije ustajanje može samo potaknuti građane na aktivnost jer će se većina dizati kada već svane dan.

"Ne brine me hoće li me zvati luđakom, novo vrijeme je uvedeno", rekao je Chavez.

No kritičari kažu kako je ovaj potez potpuno nepotreban te kako predsjednik jednostavno želi imati drugačiju vremensku zonu od svojih protivnika u SAD-u. Prema novom vremenu Venezuela se nalazi četiri i po sata iza nultog meridijana u Greenwichu.

Pomicanje sata prvo je najavljeno u kolovozu, ali je dva puta bilo odgađano jer međunarodna tijela i sama Venezuela nisu bile u mogućnosti uvesti promjene. Ministar znanosti i tehnologije Hector Nacarro oduševljen je novim računanjem vremena. Smatra da se treba što više iskoristiti danje svjetlo.

Promjena vremenske zone tek je posljednja u nizu promjena koje je uveo predsjednik Chavez, poput promjene imena države, grba i zastave. No, njegovo pomicanje sata nije prvo u svijetu. Kanadska provincija Newfounland računa vrijeme pola sata ranije od ostatka Kanade. Pakistan "kasni" pola sata za Indijom, dok je Nepal 15 minuta ispred. Udaljeni australski gradić Eucla u kojem živi nekoliko stotina ljudi ima svoje vrijeme. U tom gradiću vrijeme se računa 45 minuta ispred vremena u zapadnoj Australiji i 45 minuta iza vremena u južnoj Australiji.

Vezane vijesti

Povratak Chaveza nakon liječenja

Povratak Chaveza nakon liječenja

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez (57) u utorak je sudjelovao u jednoj televizijskoj emisiji koja je trajala više od dva sata, a riječ je o njegovu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika