Objavljeno u Nacionalu br. 630, 2007-12-10

Autor: Nacionalova redakcija

GALERIJA

Vinkovačko kazalište proslavilo 90 godina postojanja

MARINA BAŽULIĆ kao Juliška uMARINA BAŽULIĆ kao Juliška u Kazalište u Vinkovcima Joza Ivakić obilježilo je prošloga tjedna svečano 90 godina postojanja, i to izvedbom istih predstava kojima je 1917. počela moderna povijest kazališta u tom gradu: Prosaca Ise Velikanovića i Začaranog ormara Ferde Milera. Redatelj Himzo Nuhanović za ovu je prigodu te dvije jednočinke temeljito preradio.

"Ubacivanjem suvremenih elemenata uklopio sam ih u današnje vrijeme. Mi to sada igramo veselo, s dosjetkama", rekao je Nuhanović. Među brojnim ravnateljima kazališta u ovih, kako kaže Nuhanović, "burnih 90 godina" istakli su se Vojin Dubajić, Vladimir Rem, Miroslav S. Mađer i Ivica Zupković, a iz kazališta su potekli vrhunski hrvatski glumci Vanja Drach, Nada Subotić, Rade Šerbedžija i Ivo Gregurović.

U zadnjih pet godina kazalište je imalo čak osamnaest premijera, a osobiti uspjeh imala je praizvedba predstave Dubravka Matakovića Iz Kabula s ljubavlju, te Soboslikar, proglašen najboljom predstavom u cjelini na međunarodnom Festivalu pučkog teatra Omišalj-Čavli. Da vinkovačko kazalište osim prošlosti ima i budućnost vidjelo se prošlog tjedna i po tome što su na premijeri nastupali brojni osječki studenti glume.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika