12.12.2007. / 10:17

Autor: Nina Tomljanović

SURADNIK HAAŠKE TUŽITELJICE

Nice: Carla Del Ponte je upropastila tužiteljstvo

Nice je upozorio da ako su svi bili preneraženi presudom za Vukovar, da treba pričekati na presude za slučaj Haradinaj jer tu će, kaže britanski pravnik izaći na površinu sve slabosti politike pisanja optužnica u vrijeme mandata Carle del Ponte

Geoffrey Nice, britanski pravnik i dugogodišnji suradnik glavne haaške tužiteljice Carle Del Ponte izjavio je kako se ona za svog mandata u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju nije iskazala ni kao pravnik niti kao menadžer ili vođa i može se reći da je, kaže Nice, baš ona zapravo upropastila haaško tužiteljstvo.

"Znatan broj dobrih profesionalaca napustio je Ured tužitelja jer nisu mogli raditi tamo gdje je vladao neprofesionalizam kultiviran za vrijeme njezina mandata. Na razini menadžmenta ostali su slabići koje je ona pomno birala jer je u njima prepoznala poslušnike. To se sve, naravno, odrazilo na kvalitetu sudskih postupaka", kazao je Nice u intervjuu kojega je danas objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Nice je upozorio da ako su svi bili preneraženi presudom za Vukovar, da treba pričekati na presude za slučaj Haradinaj jer tu će, kaže britanski pravnik izaći na površinu sve slabosti politike pisanja optužnica u vrijeme mandata Carle del Ponte.

On naime smatra kako se Del Ponte držala načela kako pod svaku cijenu treba inzistirati na optužnicama protiv pripadnika svih nacionalnih skupina, bilo za to dokaza ili ne.''Na još nekim slučajevima, u kojima se presuda tek očekuje, pokazat će se koliko je ovakva strategija Del Ponte bila pogrešna'', smatra Nice dodajući kako nikome nije jasno tko je njoj davao savjete ili instrukcije koga optužiti a koga ne.

Njegov zaključak svodi se na to da je Del Ponte zapravo djelovala kao političar-amater, a ne kao pravnik, a problem je bio u tome što nad njom nije bilo nikakva nadzora. "Njen rad i ponašanje nitko nije kontrolirao. Ni u Den Haagu niti u New Yorku", kazao je Nice dodavši kako se glavni tužitelj ne bi smio baviti političkim pitanjima poput pritisaka na zemlje-članice Europske unije. "I nakon svih tih igranja suradnje s Beogradom, Mladića i Karadžića u Den Haagu nema, a Srbija će prije ili kasnije ipak ući u EU", smatra Geoffrey Nice.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika