12.12.2007. / 10:34

Autor: Nina Tomljanović

PERU

Bivši peruanski predsjednik osuđen na šest godina zatvora

Uz šest godina zatvora koje je dobio, Fujimori mora peruanskoj državi isplatiti 130 tisuća dolara, te dvije godine ne smije biti na nekoj državnoj dužnosti

Bivši peruanski predsjednik 69-godišnji Alberto Fujimori osuđen je na šest godina zatvora zbog odobrenja ilegalnog pretraživanja stana koji je bio u vlasništvu bivšeg sigurnosnog savjetnika Vladimira Montesinosa. Sudac ga je proglasio krivim zato što je druge poticao na zloupotrebu funkcije, što je naredio pretraživanje iako to nije smio i pomoću lažnoga tužitelja želio je sve to prikazati legalnim.

Fujimoriju je to prva presuda, a u rujnu je izručen iz Čilea i čeka ga nekoliko optužba na peruanskim sudovima. Uz šest godina zatvora koje je dobio, Fujimori mora peruanskoj državi isplatiti 130 tisuća dolara, te dvije godine ne smije biti na nekoj državnoj dužnosti.

Na donesenu presudu može se žaliti i nekadašnji predsjednik koji ima i japansko i peruansko državljanstvo te koji je bio na tom mjestu od 1990. do 2000. godine. Žaliti se također može i državni tužilac koji je zatražio sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Dok je slušao trosatno čitanje presude, Fujimori se doimao mirnim, na trenutke čak pospanim.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika