13.12.2007. / 17:51

Autor: Martina Čizmić

HAAŠKI SUD

Del Ponte: "EU mora i dalje pritiskati Srbiju"

Osvrnula se na proteklih osam godina svog mandata i istaknula da je Sud puno učinkovitiji nego na svom početku

Uskoro bivša glavna haaška tužiteljica, Carla del Ponte poručila je kako Europska unija mora nastaviti pritisak na Srbiju da uhiti Ratka Mladića. Dodala je kako Haški sud ne smije biti zatvoren dok ne završi suđenje glavnim optuženicima Mladiću i Radovanu Karadžiću.

"Iz iskustva znam da Beograd bez pritiska ne djeluje i zato je važno da se pritisak nastavi. Ako potpišu Sporazum o stabiliziaciji i pridruživanju, Mladić neće biti uhićen", rekla je del Ponte na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare.

Ponovila je kako se nada da će Vijeće sigurnosti UN-a donijeti odluku o ne zatvaranju Suda dok se ne procesuiraju Karadžić i Mladić. Nakon što joj istekne mandat postati će švicarska veleposlanica u Argentini, a najavila je i svoj povratak međunarodnom pravu.

Prema njezinom mišljenju, suđenja bi bila brža i učinkovitija kada bi se dokazi predstavljali kraće. Smatra i kako bi trebalo ukinuti unakrsna ispitivanja žrtava te poboljšati zaštitu svjedoka. Kritizirala je Sud koji ima praksu puštati pritvorenike na privremenu slobodu tijekom blagdana.

Osvrnula se na proteklih osam godina svog mandata i istaknula da je Sud puno učinkovitiji nego na svom početku. Kao svoj najveći uspjeh istaknula je dokazivanje počinjenog genocida u Srebrenici i činjenicu da je silovanje postalo zločin protiv čovječnosti.

Zaključila je kako "više nije pitanje hoće li ratni zločinci biti izvedeni pred lice pravde, nego kada će se to dogoditi".

Na mjesto glavnog tužitelja od 1. siječnja dolazi Belgijanac Serge Brammertz.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika