Objavljeno u Nacionalu br. 631, 2007-12-18

Autor: Jana Haluza

GALERIJA

Vrlo uspješna 'Tosca' Šuteja i Filharmonije

VJEKOSLAV ŠUTEJ ravnao je Zagrebačkom filharmonijom 14. i 16. prosinca na izvedbi 'Tosce' u KD Vatroslav LisinskiVJEKOSLAV ŠUTEJ ravnao je Zagrebačkom filharmonijom 14. i 16. prosinca na izvedbi 'Tosce' u KD Vatroslav LisinskiPoluscenska izvedba jedne od najljepših i najomiljenijih glazbenih drama svih vremena, Puccinijeve Tosce, nakon Wagnerova Ukletog Holandeza u listopadu, vraća Zagrebu tradiciju koncertnih izvedbi opera. Interes zagrebačke publike bio je golem, tim više što je među pjevačkom podjelom najavljeno gostovanje jednog od prvih basbaritona svih vremena, Talijana Ruggera Raimondija - koji nije poznat poput Placida Dominga i Luciana Pavarottija samo zato što nije tenor. Nažalost, nakon generalnog pokusa u četvrtak Raimondi se prehladio i otkazao je nastup na sam dan koncerta.
Ali dogodio se sretan obrat! Šef-dirigent Zagrebačke filharmonije Vjekoslav Šutej sjetio se svjetski etabliranog basbaritona, Giorgia Surjana, Hrvata koji je slučajno baš tog vikenda posjetio obitelji u Hrvatskoj. U samo nekoliko sati doputovao je iz Rijeke u Zagreb i bez pokusa nastupio kao prefekt rimske policije Barun Scarpia. Surjan je tu ulogu u posljednjih nekoliko sezona više puta tumačio u europskim kazalištima i upravo ju je pripremio za najnoviju produkciju Rimske opere, tako da je sada svojim sigurnim nastupom i gromkim basom spasio predstavu. Zahvaljujući njemu Zagreb je prvi put mogao upoznati dvoje sjajnih svjetskih pjevača mlađe generacije, njemačku sopranisticu prodorna glasa Nadju Michael u naslovnoj ulozi operne dive Florije Tosce i talijanskog tenora savršena zapjeva Fabija Armiliata, koji je svojim toplim glasom i strastvenim fraziranjem izmamio najveće ovacije.

Blistavi je trolist svjetskog kalibra skladno upotpunjavalo petero hrvatskih interpreta epizodnih uloga koje je uvježbala Nina Cossetto. Bila je to odlična prigoda da se Zbor HRT-a i Zagrebačka filharmonija još jednom predstave kao vrhunski operni ansambli predvođeni sigurnim vodstvom maestra Šuteja kojega bi svaki operni umjetnik samo mogao poželjeti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika