19.12.2007. / 08:00

Autor: Nina Tomljanović

PRIMJENA ZERP-a

Pahor: Primjena ZERP-a će Hrvatskoj usporiti pregovore s EU

Dodao je da bi EU u slučaju da dođe do primjene ZERP-a na članice Unije reagirala naizgled mirno, ali bi kaže Pahor, svakako bi usporila tempo pregovora s Hrvatskom

Predsjednik slovenskih socijaldemokrata Borut Pahor je u sinoćnjem razgovoru za RTV Slovenija kazao kako će Europska unija usporiti pregovore s Hrvatskom ukoliko se ne odrekne primjene ZERP-a na članice EU prije nego što takva odluka stupi na snagu 1. siječnja 2008. godine kada je i zakazana. ''Hrvatska je u svom pregovaračkom okviru s Unijom prihvatila obvezu da neće učiniti nijedan jednostrani korak protiv država članica EU-a, te da bi aktiviranje ZERP-a zato dovelo u pitanje njezin kredibilitet'', podsjetio je Pahor.

Dodao je da bi EU u slučaju da dođe do primjene ZERP-a na članice Unije reagirala naizgled mirno, ali bi kaže Pahor, svakako bi usporila tempo pregovora s Hrvatskom. "To bi za Hrvatsku koja očekuje zaključivanje pregovora 2009. godine bila teška kazna", rekao je Pahor.

Sovenski europarlamentarac je kazao da bi odluku o aktiviranju ZERP-a, Hrvatska trebala povući prije Nove godine. ''To je sada razlog za nervozu hrvatskih vlasti koje su svjesne da je tempo pregovora s Europskom unijom u njihovim rukama'', kaže Pahor dodavši da inače ne sumnja da će Hrvatska biti 28. članica EU, ali i kako je hrvatski plan o zaključivanju pregovora 2009. preambiciozan.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika