21.12.2007. / 12:10

Autor: Marko Biočina

EKSKLUZIVNO

Haag traži Antu Kotromanovića i Damira Krstičevića

Obojica su svojedobno obnašali dužnost zapovjednika 4. gardijske brigade, a pretpostavlja se da haaški istražitelji žele s njima razgovarati o događajima vezanim za akciju "Južni potez" 1995. godine

Iz dobro obaviještenih izvora Nacional doznaje da je Haški sud hrvatskoj vladi uputio zahtjev za obavijesnim razgovorom s umirovljenim brigadirom Antom Kotromanovićem i umirovljenim generalom bojnikom Damirom Krstičevićem.

Obojica su svojedobno obnašali dužnost zapovjednika 4. gardijske brigade, a pretpostavlja se da haaški istražitelji žele s njima razgovarati o događajima vezanim za akciju "Južni potez" 1995. godine kod Mrkonjić Grada, kada je Krstičević zapovijedao 4. gardijskom brigadom, a Kotromanović bio njegov zamjenik.

Radi se o operaciji koju su zajednički izvele postrojbe Zbornog područja Split Hrvatske vojske i postrojbe Hrvatskog vijeća obrane od 8. do 15. listopada 1995. godine. Osvojeno je područje široko 40 i duboko 20 kilometara, te Mrkonjić Grad. Hrvatske snage pozicionirale su se na 23 kilometra od Banja Luke, što je bilo u dosegu hrvatskog dalekometnog topništva. Ova akcija omogućila je Armiji Bosne i Hercegovine da krene u daljnje proboje prema dolini rijeke Sane i Sanskom Mostu.

Inače, Nacional je još 2002. godine pisao o interesu haaških istražitelja za događaje u Mrkonjić Gradu tijekom operacije "Južni potez". Tada se spekuliralo kako bi optužen mogao biti Ivan Korade, tadašnji zapovjednik 7. gardijske brigade koja je također sudjelovala u akciji.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić nam je u telefonskom razgovoru rekla kako trenutno ne može potvrditi ovu informaciju.

General bojnik Damir Krstičević tijekom Domovinskoga rata bio je zapovjednik 115. brigade i zapovjednik 4. gardijske brigade, a sudjelovao je u operacijama Maslenica, Zima '94., Ljeto '95., Oluja.

Nakon rata postao je zapovjednik 5. zbornog područja, a uskoro i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Ipak, njegova perspektivna vojna karijera prekinuta je kada je s kolegama potpisao tzv. "generalsko pismo", koje je u dijelu javnosti protumačeno kao poziv na državni udar. Predsjednik Mesić ga je tada umirovio, a od onda se bavi privatnim biznisom u tvrtki M San.

Umirovljeni brigadir Ante Kotromanović također iza sebe ima veliki ratni staž. U 23 godini života imenovan je zapovjednikom 126. brigade HV-a. Na poziciji zapovjednika 4. gardijske brigade naslijedio je Krstičevića 1996. godine.

Slično kao i njegov prethodnik na čelu brigade, pripremao se za dugu karijeru u vojsci, no i on je umirovljen vrlo mlad, u 35. godini života. Razlog tome je političkog govor kojeg je kao alkarski vojvoda održao na Sinjskoj alki 2001. godine i u kojem je kojem je kritizirao tadašnju koalicijsku vladu i predsjednika Mesića.

Nakon odlaska iz vojske upisao je studij novinarstva i osnovao tvrtku za razminiranje. Prije nepunih godinu dana Kotromanović je postao predsjednik SDP-ovog savjeta za branitelje, a na nedavnim parlamentarnim izborima ušao je u Sabor kao zastupnik te stranke.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika