21.12.2007. / 22:43

Autor: Martina Čizmić

ORGANIZIRANI KRIMINAL

USKOK: Optužnica protiv kriminalne skupine

Tereti ih se da su prevarili devet različitih banaka podizanjem raznih kredita bez namjere vraćanja. Banke su oštećene za više od 4.800,000 kuna.

USKOK je na Županijskom sudu u Splitu podigao optužnicu protiv dvojice organizatora kriminalne skupine, četvorice pripadnika skupine i još 15 okrivljenika zbog počinjenja 215 kaznenih djela.

Tereti ih se da su prevarili devet različitih banaka podizanjem raznih kredita bez namjere vraćanja. Banke su oštećene za više od 4.800,000 kuna.

Optužnica tereti organizatore S. V. i T. V. da su od listopada 2005. do kolovoza 2006. godine na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske, Zagrebačke, Dubrovačko-neretvanske i Vukovarsko-srijemske županije okupili i organizirali kriminalnu skupinu kako bi činili imovinska i druga kaznena djela radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi.

Putem oglasa su kupili osam trgovačkih društava, a u bankama su otvarali tekuće račune za navodne zaposlenike na koje su fiktivno uplaćivani osobni dohoci radi prikazivanja kreditne sposobnosti. Nakon toga bi kod poslovnih banaka zaključivali ugovore o autokreditima i ugovore o nenamjenskim kreditima bez namjere da kredite vrate. Zahtjeve za kredite popunjavali su neistinitim podacima i ovjeravali pečatima kupljenih trgovačkih društava i tako odgovorne službenike banaka dovodili u zabludu da će kredite uredno otplaćivati. Odobrenim kreditima kupovali su osobna vozila, a zatim bi ih prodali 20 do 30 posto jeftinije od kupovne cijene. Novac od gotovinskih kredita preuzimala su četvorica okrivljenika od pomagača koji su te kredite podizali, a za uslugu podizanja kredita davali su im manje iznose.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika