27.12.2007. / 13:03

Autor: Nina Tomljanović

WWF

Sve veći broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta

Šezdeset postotnom smanjenju populacije gorile u posljednjih 25 godina pridonijeli su krivolov, epidemija ebole i politička nestabilnost u zemljama središnje Afrike

Prema izvješću koje je objavila organizacija za zaštitu prirode WWF, broj ugroženih životinjskih i biljnih vrsta u 2007. godini nastavio je rasti iako su neke vrste uspjele izbjeći opasnost istrebljenja. Životinje koje su sve ugroženije su gorila, jaguar i ris, a situacija se popravila što se tiče sibirskog tigra i neke vrste orhideje.

Šezdeset postotnom smanjenju populacije gorile u posljednjih 25 godina pridonijeli su krivolov, epidemija ebole i politička nestabilnost u zemljama središnje Afrike, dok je u Argentini, Paragvaju i Brazilu populacija jaguara šest do sedam puta smanjena u odnosu na 1990. godinu.

Ponovo na rubu istrebljenja u sjeverozapadnim Alpama našao se ris koji je uspješno vraćen u prirodu sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Za to je odgovoran sve rašireniji krivolov.

U posljednjih 30 godina, WWF je prvi puta potvrdio povratak sibirskog tigra na prostore sjeverno od ruske rijeke Amura.Dobra vijest je i ta da je u Vijetnamu u novoosnovanom nacionalnom parku u pokrajini Hue pronađeno više dosad nepoznatih životinjskih i biljnih vrsta, među kojima i pet novih vrsta orhideja.

Vezane vijesti

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Znanstvenici iz Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su trudnice koje posjeduju psa fizički… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika