27.12.2007. / 17:11

Autor: Martina Čizmić

SPRJEČAVANJE KATASTROFA

Hrvatska u 2008. predsjeda Inicijativom za spremnost i prevenciju katastrofa

Inicijativa je osnovana na sastanku koji se krajem rujna održao u Zagrebu, a tada je potpisan i Memorandum o suglasnosti o institucionalnom okviru Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa

Hrvatska će idućih godinu dana predsjedati Inicijativom za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Europu. Za to vrijeme provodit će se brojni projekti, poput: obuke za upravljanje u katastrofama, stvaranje operativnih timova za brzo djelovanje u slučaju poplava u sljevu Sava-Dunav, harmonizacija seizmičkih karata, ustroj Informacijskog sustava za razmjenu podataka o industrijskim nesrećama te projekt zajedničke borbe protiv požara u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori.

U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje ističu kako time počinje novo poglavlje suradnje država jugoistočne Europe. Na sastanku održanom 24. i 25. rujna 2007. u Zagrebu, sudjelovalo je osam država: Albanija, Bugarska, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska. Tom prigodom potpisan je Memorandum o suglasnosti o institucionalnom okviru Inicijative za spremnost i prevenciju katastrofa.

Nova ustrojena funkcija "država predsjedatelj" nadzire aktivnosti i projekte inicijative, organizaciju redovitih sastanaka, lobiranja za namicanje sredstva za projekte, suradnju s drugim međunarodnim partnerima te provodi inicijativu prema svim potencijalnim suradnicima.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u pripremi i provedbi projekata neposredno surađuje s međunarodnim organizacijama poput NATO-a, UN-a, IFRC-a, EU-a, OESS-a te nacionalnim službama za zaštitu i spašavanje Kraljevine Danske i Kraljevine Švedske.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika