27.12.2007. / 19:01

Autor: Martina Čizmić

PAKISTAN

Ubojstvo Benazir Bhutto pokrenulo val nasilja

Na ulice su izašle tisuće prosvjednika. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim dijelovima grada

Ubojstvo oporbene čelnice Benazir Bhutto pokrenulo je val nasilnih prosvjeda njezinih pristaša pa su pakistanske snage sigurnosti stavljene u stanje pune pripravnosti. Najveći nemiri zahvatili su rodnu pokrajinu ubijene političarke Sindh i glavni grad Karachi. Predsjednik Pervez Musharraf osudio je napad nazvavši ga terorističkim i pozvao na smirivanje stanja.

U Karachiu je stanje sve teže. Na ulice su izašle tisuće prosvjednika. Zapaljene su najmanje tri banke, vladin ured i pošta. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim dijelovima grada. Zatvorena je većina trgovina i tržnica. U gradu Hyderabadu u pokrajini Sindh porazbijano je najmanje 20 automobila, a manji incidenti zabilježeni su i u Rawalpindi i pakistanskoj prijestolnici Islamabadu. Prosvjednici su zapaljenim gumama blokirali prometnice i izvikivali slogane protiv predsjednika Musharrafa u Muzaffarabadu, glavnom gradu pakistanskog dijela Kašmira na brdovitom sjeveru zemlje.

Policija je dobila naredbu blokirati glavnu cestu između provincija Sindh i Punjab kako bi ograničila kretanje prosvjednika. Nemiri su zabilježeni i u gradu Multanu na sjeveroistoku Pakistana, kao i u Lahorenu na istoku zemlje gdje su članovi Pakistanske narodne stranke zapalili tri autobusa i oštetili još nekoliko vozila.

Analitičari procijenjuju da je ubojstvo Benazir Bhutto izazvalo jednu od najvećih kriza u šezdesetogodišnjoj povijesti Pakistana. Navode kako Pakistan, inače ključni američki saveznik u borbi protiv terorizma, ulazi u "nemirne vode". Zbog toga bi moglo doći do destabilizacije cijele regije.

Vezane vijesti

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Novi masakr američkih bespilotnih letjelica

Američke bespilotne letjelice ubile su početkom tjedna više od 27 Pakistanaca u najnovijim napadima u sklopu operacije koja sad već traje drugi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika