03.01.2008. / 11:17

Autor: Marijana Zrinjski

SLOVENSKI MEDIJI

Slovenci ZERP usporedili s "tigrom od papira"

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je kritike Slovenske pučke stranke i drugih kritičara u zemlji da je Slovenija morala oštrije reagirati na početak primjene hrvatskog ZERP-a. Iz ministarstva odgovaraju da za ZERP nije odgovorna Slovenija nego Hrvatska, koja time, tvrde, otežava i pogoršava svoje mogućnosti za uključivanje u EU. Što se tiče ribolova u tom području slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel poručio je slovenskim ribarima da i dalje vrijede iste okolnosti kao prije proglašenja 1. siječnja, te da ako dođe do problema obavijeste ministarstvo.

Slovenski mediji koji danas naveliko komentiraju hrvatsko proglašenje ZERP-a na članice Europske unije, kažu kako slovenska vlada i EU sada očekuju fomiranje nove hrvatske vlade kako bi se pitanje ZERP-a ponovo otvorilo.

"ZERP je predstava za domaću hrvatsku javnost. Velike riječi o suverenosti su jedno, a stvarnost je nešto drugo. Sanaderu se nije žurilo riješiti to pitanje prije 1. siječnja. Zato bi slovenski pregovarači sada hrvatskima morali dati do znanja da se Sloveniji uopće ne žuri, da je o tome spremna pregovarati niz godina i to nakon što Hrvatska pristane potpisati međunarodni ugovor, a ne neki papirić kojega će se kasnije odreći. Skoro je sigurno da će Hrvatska nakon takve poruke ekspresnom brzinom naći za Italiju i Sloveniju povoljno tzv. privremeno rješenje za problem koji je sama zakuhala", stoji u danas objavljenom komentaru slovenskog lista"Dnevnik". Drugi slovenski dnevni list pak navodi da se Hrvatska početkom primjene ZERP-a pokazala kao nevjerodostojan partner Europske unije, no da je ZERP "tigar od papira" jer se zapravo ne provodi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika