04.01.2008. / 08:41

Autor: Marijana Zrinjski

PRETILOST

Pretilost je pogubna za zdravlje jetre

Prema hepatolozima iz londonske bolnice King's College, jedne od vodećih klinika za transplantaciju jetre, alkohol više nije glavni uzročnik bolesti jetre već je tomu sve češći uzrok višak kilograma.

Britanski znanstvenici iznose statistike koje govore kako se s porastom broja pretilih osoba u Europi povećava i broj pretilih ljudi u europskim zemljama i u Sjevernoj Americi.

"Prema našim spoznajama, za dvadeset do trideset godina pretilost bi mogla biti glavni uzrok ciroze jetre, a to će za King's College predstavljati veliki problem zbog povećanog broja transplantacija», kazao je dr. Varuna Aluvihare dodajući da su njegovi pacijenti iznenađeni kad im kaže da je uzrok bolesti njihove jetre pretilost. Jedan od tih pacijenta je primjerice David Alderton koji nikada nije pio, a kojem je jetra trajno uništena budući da na svoju visinu od 185 cm, ima 152 kilograma. "Do umirovljenja sam bio profesionalni vozač. Često sam po sedam dana tjedno bio na putu, hraneći se neredovito i nekvalitetno. Dugo sam 'vukao' tu svoju lošu naviku, dok nije bilo prekasno", kazao je Davi, kandidat za transplataciju jetre.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika