08.01.2008. / 16:08

Autor: Marijana Zrinjski

SJEDNICA SABORA

Županijski sud ne pušta Glavaša iz pritvora

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je zahtjev odvjetnika generala Branimira Glavaša da ga se danas pusti iz pritvora kako bi se pripremio za svečanu konstituirajuću sjednicu Sabora zakazanu za petak na kojoj bi položio zastupničku prisegu za još jedan saborski mandat. Taj novi mandat omogućio bi mu i zastupnički imunitet pa bi se njegovo suđenje u tom slučaj zamrznulo. No, još uvijek postoji šansa da Glavaš prisustvuje sjednici . Naime, predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović kazao je da će sud o tome ponovno odlučivati u petak.

Ustavnopravni stručnjaci Zvonimir Lauc i Mato Arlović, danas su izjavili da "čim se konstituira novi saziv Sabora, saborski zastupnik i optuženi hrvatski general za ratne zločine u Osijeku 1991. godine Branimir Glavaš, mora biti pušten na slobodu, a protiv njega treba se obustaviti kazneni postupak koji se trenutačno provodi". Svoje stavove obrazložili su činjenicom da Glavašu tada počinje novi zastupnički imunitet.

Ipak, Arlović smatra da bi novi saziv Sabora trebao ukinuti imunitet Glavašu kako bi sud mogao nastaviti sa suđenjem za ratne zločine u slučajevima "garaža" i "selotejp". Za nastavak kaznenog postupka i ponovno pritvaranje sud bi, smatraju, morao podnijeti nove zahtjeve koje bi razmotrilo saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo čije formiranje se očekuje na samoj konstituirajućoj sjednici.

Nakon današnjeg potpisivanja koalicijskog sporazuma s HSS-om i HSLS-om u zagrebačkoj središnjici HDZ-, premijer Ivo Sanader potvrdio je da će Glavaš prisustvovati konstituirajućoj sjednici Sabora.
Kako bi se osigurali da se to i ostvari, Glavaševi branitelji će od sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda tražiti da mu se omogući dolazak na sjednicu, kako su istakli, makar i u lisicama i pod pratnjom policije.

Inače, Nezavisni dragovoljci Hrvatske u četvrtak su u cijeloj Hrvatskoj pokrenuli peticiju za puštanje iz pritvora generala Branimira Glavaš. "Za potporu hrvatskom generalu Branimiru Glavašu u osiguranju obrane sa slobode i sprječavanje smrti još jednog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata", stoji u peticiji koju je na samo dva štanda na glavnom zagrebačkom trgu do sada potpisalo čak 10 220 ljudi. Predsjednica te Udruge Slavica Hruškar kazala je da će se peticija potpisivati do utorka kada će biti predana Županijskom sudu. Naravno u slučaju da Glavaš na sjednici Sabora dobije zastupnički imunitet peticija će se prekinuti. "Članovi naše Udruge koji svaki dan idu na suđenje Glavašu kažu da do sada nije iznesen niti jedan čvrsti dokaz. Sve je samo rekla-kazala", izjavila je Slavica Hruškar dodajući da Glavaš u ovakvom stanju fizičkom stanju nije opasan za nikoga, a kamoli za Hrvatsku koju je stvarao.

Podsjetimo, Vrhovni sud prije nekoliko dana odbio je žalbu odvjetnika Branimira Glavaša na posljednju odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavašu produljen pritvor. Sud nije uvažio zahtjev obrane za puštanjem na slobodu uz mjere opreza. Tako će Glavaš koji je radi dvomjesečnog štrajka glađu, vidno oslabljen, do daljnjega ostati u pritvoru.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika