11.01.2008. / 10:40

Autor: Igor Ćutuk

SABOR

Luka Bebić predsjednik, SDP i HNS bez dogovora o potpredsjedniku

Glasovanje o preostala dva potpredsjednika koja moraju biti imenovana među oporbenim zastupnicima odgođeno je na prijedlog HDZ-a. To je posljedica činjenice da se SDP i HNS nisu uspjeli dogovoriti o kandidatima za te pozicije.

HDZ-ovac Luka Bebić izabran je za predsjednika šestog saziva Hrvatskoga sabora. Za njegovo je imenovanje na tu dužnost na svečanoj konstituirajućoj sjednici na Markovu trgu glasovao141 zastupnik, a 3 su bila suzdržana. Imenovanjem novoga predsjednika i formalno je konstuiran novi saziv Sabora u kojemu će naredne četiri godine sjediti 153 zastupnika.

U svom prvom obraćanju, novoizabrani predsjednik Sabora Luka Bebić istaknuo je kako je pred šestim sazivom izazovno razdoblje, tijekom kojega bi Hrvatska mogla dovršiti svoj put u euroatlanske integracije.

"Vidim dan kada će ovaj saziv potvrditi naš ulazak u Europsku uniju i NATO i očekujem da će u Nacionalnom odboru za praćenje pregovora s Europskom unijom i dalje vladati suglasnost oko kvalitete ostvarivanja integracijskih ciljeva", istaknuo je Bebić.

Suglasnost među zastupnicima oko strateških ciljeva bit će iznimno važna, jer politika u Saboru ne bi smjela biti puko samoiskazivanje, nego širenje vrijednosti koje će, kako je rekao, prevladati simptome podjela u hrvatskomu društvu.

Zastupnike je na kraju govora pozvao na maksimalnu odgovornost kada je riječ o očuvanju nacionalnog identiteta u globalizacijskim procesima, što je, kako kaže, moguće ostvariti samo uzajamnim povjerenjem.

Politički put Luke BebićaNovoizabrani predsjednik Sabora Luka Bebić rođen je 21. kolovoza 1937. godine u mjestu Desne kod Metkovića. Član je Središnjeg odbora i Predsjedništva HDZ-a, a u toj je stranci od rujna 1989. godine. Saborski je zastupnik HDZ-a još od prvih višestranačkih izbora 1990. godine.

U prošlom je sazivu, osim funkcije potpredsjednika Sabora, obnašao dužnost predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a, člana Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te potpredsjednika Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom. Luka Bebić bio je i ministar obrane 1991. godine u tadašnjoj HDZ-ovoj vladi Oženjen je i otac je dvoje djece.


Do Bebićeva imenovanja svečanom je sjednicom predsjedao dosadašnji prvi čovjek Sabora Vladimir Šeks. On je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom Sabora, ocjenjujući ga jednim od najplodonosnijih. "Sabor je tijekom posljednje četiri godine donio više od 160 zakona, čime je trasiran put Hrvatske prema euroatlanskim integracijama", rekao je Šeks, zahvalivši svim zastupnicima, saborskim tijelima i stručnim službama na dosadašnjem radu.

Konstituirajućoj sjednici Sabora, uz novoizabrane zastupnike, nazočni su predsjednik Republike Stjepan Mesić i mandatar nove vlade Ivo Sanader, predsjednici i zastupnici bivših saziva Sabora, čelnici sudske i lokalnih vlasti, predstavnici diplomatskog zbora i vjerskih zajednica.

Zastupnici su prijepodne izabrali Mandatno-imunitetno povjerenstvo, za čijeg je predsjednika ponovno imenovan HDZ-ovac Damir Sesvečan, dok će potpredsjednik MIP-a biti Arsen Bauk iz SDP-a.

Za potpredsjednike Sabora izabrani su Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak iz HDZ-a, te Josip Friščić, predsjednik HSS-a. Glasovanje o preostala dva potpredsjednika koja moraju biti imenovana među oporbenim zastupnicima odgođeno je na prijedlog HDZ-a. To je posljedica činjenice da se SDP i HNS nisu uspjeli dogovoriti o kandidatima za te pozicije.

SDP-ovci su prosvjedovali protiv takve odluke, ali je na kraju izbor oporbenih zastupnika odgođen jer je za taj prijedklog glasovala vladajuća HDZ-ova većina, te predstavnici ostalih oporbenih stranaka. Protiv odgode je glasalo 55 SDP-ovih zastupnika.

Nakon svečanog domjenka u povodu konstituiranja Sabora, poslijepodne započinje izvanredna saborska sjednica, na kojoj će klubovi zastupnika predložiti izmjene Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija te, kako je najavljeno, Zakona o sustavu državne uprave. Tim se zakonima uređuje nova vlada koja će, umjesto dosadašnjih 13, imati 15 ministarstava. Kao nova ministarstva spominju se ministarstvo turizma i regionalnog razvoja, te šumarstva i vodnog gospodarstva.

Izvanredna sjednica Sabora bit će nastavljena sutra, kada bi mandatar Ivo Sanader trebao izložiti program nove vlade, a zastupnici bi ga trebali raspraviti i glasovati o povjerenju novoj Vladi.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika