Objavljeno u Nacionalu br. 635, 2008-01-15

Autor: Orhidea Gaura

NAJMLAĐE HRVATSKE TOP MANEKENKE

Nove cure na modnoj pisti

Sve više mladih djevojaka iz hrvatske rade kao manekenke za svjetske modne kreatore iz Pariza, Londona i New Yorka, reklamiraju poznate kozmetičke tvrtke i fotografiraju se za vrhunske časopise

ANĐEOSKO LICEANĐEOSKO LICEU svijetu visoke mode, na modnim pistama Pariza, Londona, New Yorka, Milana, Tokija, na stranicama svjetskih modnih časopisa, u reklamnim kampanjama poznatih kozmetičkih tvrki i modnih marki, sve je više mjesta za djevojke iz Hrvatske. One se ne mogu uspoređivati s top modelima poput Kate Moss ili Gisele Bündchen, ali njihove matične agencije mogu biti zadovoljne jer su djevojke u koje su uložile novac i povjerenje, u relativno kratkom vremenu postigle odlične rezultate. Helena Šopar iz agencije Midikenn može se pohvaliti da je bila na naslovnici francuskog Marie Clairea, a uz to je u samo tri mjeseca za isti časopis snimila još dva modna priloga. Kao jednu od predstavnica nove generacije modela na fotografijama Toma Allena ovu 20-godišnjakinju predstavio je i američki V magazin, a osvojila je i stranice britanskih Eve i i-D magazina. Svjetsko je zaštitno lice za Mariellu Burani te američko zaštitno lice za Old Navy. Nošenje kreacije Johna Galliana i to iz ekskluzivne kolekcije za francusku modnu kuću Christian Dior vrhunac je koji mnoge manekenke nikad ne dožive. Helena Šopar je, međutim, prošlog svibnja u New Yorku koračala pistom uz neke od najpoznatijih svjetskih modela poput Agyness Deyn, Chanel Iman, Sashu Pivovarovu, Alek Wek i Coco Rochu, dok su u prvom redu u publici sjedile holivudske glumice Penelope Cruz, Charlize Theron i australska zvijezda Kylie Minogue.EGZOTIČNA SPLIĆANKA Vesna Parčina već je sa 17 godina u Milanu snimala za Dolce & GabbanuEGZOTIČNA SPLIĆANKA Vesna Parčina već je sa 17 godina u Milanu snimala za Dolce & Gabbanu

Sve to Helena Šopar uspjela je ostvariti u manje od dvije godine otkako je prvi put s 18 godina došla na svoj prvi casting u jednoj od svjetskih metropola. Lijepu djevojčicu iz Novalje na otoku Pagu modna skautica prvi je put primijetila i zaustavila još s 14 godina kad je tek došla u Zagreb u srednju školu. Helena Šopar ispričala je kako je sve počelo:

"Moji roditelji su odlučili da je s 14 godina prerano da me puste u taj svijet. No, nakon završene V. gimnazije i upisanog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i ekonomije, koje namjeravam jednog dana završiti, ipak sam se odlučila okušati u tom poslu. Nisam od onih cura koje su došle van i napravile - bum. Trebalo je puno truda i odricanja. U početku mi je svojim savjetima i iskustvom jako puno pomogla Ljupka Gojić s kojom sada dijelim stan u New Yorku."

Vinkovčanka Nadja Božić, manekenka agencije Talia Model Tihane Harapin-Zalepugin, otkrivena je s nepunih 15 godina. Već nakon tri mjeseca od prvog manekenskog koraka u Hrvatskoj uputila se u Milano.

LJUBAV NA DALJINU Tatjana Galić uskoro odlazi u London pa će se s dečkom Vilimom Strejčekom samo dopisivatiLJUBAV NA DALJINU Tatjana Galić uskoro odlazi u London pa će se s dečkom Vilimom Strejčekom samo dopisivati"Na prvim putovanjima pratila me mama. Oduvijek sam imala podršku obitelji, poticali su me da vidim svijet. Nakon Milana ubrzo sam otišla u Tokio, i tamo je sve krenulo", ispričala je 21-godišnja Nadja Božić. Plavokosu Vinkovčanku u Aziji su prozvali djevojka anđeoskog lica, a osim Tokija osvojila je i modne piste Hong Konga i Šangaja, snimila brojne modne priloge i ekskluzivne kampanje za kozmetiku u Japanu, svjetsku kampanju za L’oreal, njezine su fotografije objavljene i u grčkom i španjolskom Cosmopolitanu, engleskom Glamouru, britanskom i grčkom Elle magazinu, Marie Claireu, Botrebeauteu, Vogueu. Već je neko vrijeme bazirana u Londonu, a u budućnosti ju zanima studij orijentalistike, arapskog i turskog jezika. Godišnje čak deset mjeseci provede izvan Hrvatske. A je li sretna?


"Sretna sam, volim svoj posao, ali u isto ga vrijeme i mrzim. Vidjela sam i proputovala cijSVJETSKO LICE Helenu Šopar su angažirali kao zaštitno lice kreatorice Marielle Burani, kao i za kompaniju Old NavySVJETSKO LICE Helenu Šopar su angažirali kao zaštitno lice kreatorice Marielle Burani, kao i za kompaniju Old Navyeli svijet, upoznala predivne ljude, saznala od rane dobi kako je raditi. Mrzim ga jer sam u isto vrijeme daleko od obitelji i prijatelja."

Barbara Tomašić, 21-godišnja uzdanica Talia Modela, manekenstvom se počela baviti s 18 i pol godina, nakon završenog četvrtog razreda srednje škole na nagovor manekenke Petre Friganović i njezin je uspjeh bio strelovit.

"Kod mene je sve išlo jako brzo. Napravila sam modni prilog za hrvatski Elle, došao je skaut iz Engleske i bookirao me. Poslije prijemnog koji sam položila na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu otišla sam u London. Dala sam sama sebi mjesec i pol da vidim kako će se stvari odvijati, što je glupo jer je to jako malo vremena. Ali, nisam od onih koje bi dale 10 godina života za taj posao ili godinama čekale da ih netko primijeti. S obzirom na to koliko sam sebe bila spremna dati, mislim da sam jako puno napravila. Ali imala sam sreće. Kad sam došla u London, nisam imala ni book, već samo fotografije iz Ella. Prvu veliku reviju radila sam za Top Shop, a na prvom Fashion Weeku u Londonu odmah sam radila 10 revija. U Parizu sam nosila ekskluzivnu reviju Celine, napravila sam editorijale za V Magazine, Harper Bazaar, i-D, Donna, Nylon, Divu, kampanje za Harvey Nicholson, Lancome, French Riviere, Paul Smith, world wide kampanju za Lewis", priča Barbara Tomašić. Ona je jedna od rijetkih koja je uspjela paralelno s karijerom redovito studirati. No, umjesto PMF-a, odlučila je upisati psihologiju. Sve je ispite dala u roku i već je upisala drugu godinu. A nailazi li u poslu na ljubomoru?

OSVAJAČICA PISTA Zrinka Jelić Dragić nosila je modne revije za najpoznatije svjetske kreatore poput Jila SanderaOSVAJAČICA PISTA Zrinka Jelić Dragić nosila je modne revije za najpoznatije svjetske kreatore poput Jila Sandera"Zavist postoji. Netko se dugo bavi tim poslom i onda dođe neka balavica iz Novog Čiča i dobije posao." Barbara je protekle blagdane provela kod kuće s obitelji i dečkom u kojeg se nedavno zaljubila. Posljednje tri godine nije imala vremena za ljubav, ali kaže, s godinama se i prioriteti mijenjaju.

I Midikennova 19-godišnja manekenka Tatjana Galić nedavno se zaljubila, ali s dečkom Vilimom Strejčekom zasad će se samo dopisivati.

"Počela sam se baviti manekenstvom sa 17 godina, iako su me prvi put primijetili s 13, ali moji roditelji nisu bili od onih koji guraju svoju djecu da ganjaju samo karijeru. Najprije sam radila samo preko ljeta, a sad idem u London na još neodređeni period", rekla je Tatjana Galić koja je u kratkom vremenu uspjela doći na stranice britanskog izdanja Marie Claire magazina, nosila je i modnu reviju za Adidas by Stella McCartney. U Milanu je snimila ekskluzivni modni prilog za talijanski Vogue Sposa te BMM magazin. Svojom osobnošću osvojila je mnoge casting menadžere.

"U početku sam radila u poderanim tenisicama. Pokušavali su me nagovoriti da promijenim stil oAMARIGE MARIAGE naziv je parfema francuske kuće Givenchy čije je Mateja Penava postala zaštitno liceAMARIGE MARIAGE naziv je parfema francuske kuće Givenchy čije je Mateja Penava postala zaštitno licedijevanja, ali smatram da čovjek mora ostati svoj. Mogu me obući i našminkati na snimanju, ali privatno želim ostati kakva jesam. U početku te strani agenti vode u šoping, ali sve to na kraju sam moraš platiti, kao i trošak smještaja i avionske karte. Agencija ulaže u tebe, ali na kraju se to sve zajedno s provizijom oduzima od zarade i mnoge cure teško izlaze iz minusa. Ništa nije besplatno i ništa nije glamurozno. Ja još uvijek zarađujem samo džeparac. Treba raditi i nekoliko godina da bi se počelo zarađivati." Ovo su izuzetni počeci za mlade hrvatske manekenke, među kojima su i Zrinka Jelić, Splićanka Vesna Parčina, ali i mnoge druge ljepotice pred kojima su očito lijepe karijere, kakve su imale neke hrvatske manekenke ranije generacije. Prva hrvatska manekenka koja je mogla reći da ima status top modela i koja je surađivala s najvećim modnim imenima poput Karla Lagerfelda ili Jean-Paul Gaultiera, bila je Zagrepčanka Tatjana Dragović. Velik uspjeh postigle su i Zadranka Korina Longin, Nina Morić, Kristina Sajko, Ljupka Gojić kao i nešto mlađa Mateja Penava. Vlasnik modne agencije Midikenn Hamed Bangoura kaže kako je velika razlika između situacije u svijetu mode devedesetih godina i danas.

"Tada su modne kampanje i revije bile astronomski dobro plaćene. To je bila era super modela Claudie Shiffer, Linde Evangelista, Cindy Crawford. Danas se moda brzo mijenja. Ne postoje više istinski super modeli."

STUDENTICA I MANEKENKA Iako je to jako teško, Barbari Tomašić uspijeva čak i paralelno studiratiSTUDENTICA I MANEKENKA Iako je to jako teško, Barbari Tomašić uspijeva čak i paralelno studiratiTihana Harapin-Zalepugin, vlasnica agencije Talia model i nekadašnja manekenka kaže kako je nezinoj generaciji odlazak u London, Pariz i New York bio nemoguća misija. "Nismo imali agenciju koja bi kontaktirale s bitnim agencijama tih tržišta. Nuša Marović i Irena Uhl su među rijetkim djevojkama koje su otišle van. Danas ja mojim djevojkama otvaram vrata kontaktima s relevantnim modnim agencijama. Modni svijet je postao dostupan i na dohvat ruke. Treba samo imati hrabrosti i krenuti ukoliko, naravno, imate izgled kakav svjetska tržišta traže. Otvoreno razgovaram s djevojkama i ne obećajem ono u što sama ne vjerujem.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika