23.01.2008. / 10:49

Autor: Igor Ćutuk

TRŽIŠTE KAPITALA

Oporavak europskih burza

Stabilizacija stanja očekuje se danas i na domaćem tržištu kapiatala koje je posljednjih dana prošlo zabilježilo znatno manje padove cijena nego europska i svjetska tržišta kapitala

Cijene dionica na gotovo svim europskim burzama jutros su u blagom porastu. Odgovor je to na smanjenje kamata u Sjedinjenim Američkim Državama i blagu stabilizaciju američkog financijskog tržišta.

Indeks vodećih europskih dionica FTSE Eurofist 300 porastao je tako jutros oko jedan posto, na 1.317 bodova. U Londonu je FTSE 100 indeks porastao 0,5 posto, dok su frankfurtski DAX indeks i pariški CAC indeks porasli više od jedan posto.

Domaći burzovni stručnjaci očekuju da će se pozitivni trendovi danas osjetiti i na domaćem tržištu kapitala. Hrvatski burzovni indeks Crobex jučerašnji dan završio je s padom od 2,07 posto, odnosno na 4.518 bodova, a cijene nekih dionica, poput Konzumovih, pale su i do 25 posto.

Stručnjaci Zagrebačke burze već danima pak ponavljaju da zbog iznimno dobre likvidnost tržišta nema mjesta panici. Promet je samo jučer iznosio 700 milijuna ili čak tri puta više od uobičajenog, što pokazuje da neki sadašnje stanje koriste za kupovinu dionica. Da je idealno vrijeme za dobru kupovinu slažu se i analitičari uglednog Morgan Stanleya.

"Naši ključni pokazatelji market timinga sugeriraju da je vrijeme za kupnju dionica, a tome dodatnu potporu pruža popuštanje monetarne omče američke središnje banke. Vjerujemo da rizikom prilagođeni prinos trenutno daje povoljan vjetar u leđa svima koji danas na burzi namjeravaju kupovati.", objavila je tvrtka Morgan Stanley.

Cijene dionica na većini svjetskih burza početkom tjedna bile su u padu, no stanje se popravlja nakon što je američka središnja banka značajno smanjila kamatne stope i time, da bi pomogla svom gospodarstvu na pragu recesije, utjecala na stabilizaciju cijena na Wall Streetu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika