24.01.2008. / 08:16

Autor: Igor Ćutuk

VANJSKA POLITIKA

Sanader: Hrvatska neće popustiti Europskoj uniji oko ZERP-a

Hrvatski državni vrh, unatoč pokušaju da najave iz Bruxellesa o mogućem zaustavljanju pregovora s Europskom unijom nazove običnim nagađanjima, ozbiljno je zabrinuo oštar stav EU-a. Premijer Sanader tvrdi da će Hrvatska ustrajati oko pitanja ZERP-a, no oporba upozorava da se aktualnu situaciju pokušava svesti na pitanje ZERP-a i da se prikriva da će do zastoja doći zbog nesposobnosti Sanaderove administracije

Hrvatski državni vrh ne odbacuje mogućnost zaustavljanja pregovora s Europskom unijom, no ustrajat će i na provedbi odluke o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu. Premijer Ivo Sanader izjavio je jučer kako je sve moguće, iako mogućnost da Hrvatsku dočeka suspenzija pet poglavlja i tako u tijeku pristupa Europskoj uniji doživi sudbinu Turske smatra čistim nagađanjima.

Da je Vlada ipak zabrinuta oštrom retorikom Bruxellesa koji je navodno odlučan da zbog ZERP-a blokira daljnje pregovore potvrđuju i podaci da Hrvatska već danima službenim i neslužbenim diplomatskim kanalima, kako tvrdi današnji Jutarnji list, pozivajući se na visoke izvore u Vladi, pokušava okrenuti raspoloženje članica EU-a u hrvatsku korist.

“Kad je riječ o ZERP-u, želimo objasniti Bruxellesu da su Slovenci već ranije uveli ZERP na štetu Hrvatske”, prenosi Jutarnji izjavu neimenovanog dužnosnika Vlade.

Premijer Ivo Sanader telefonski je jučer poslijepodne razgovarao s povjerenikom za proširenje EU-a Ollijem Rehnom. Sanader je Rehna navodno izvijestio kako govora o odgodi ZERP-a, odnosno da Hrvatska neće popustiti. Premijer je uvjeren da se prema Hrvatskoj sada pokušavaju primijeniti dvostruki kriteriji.
Vladajuća elita proteklih je dana u više navrata istaknula kako krivnja za sadašnje stanje nije samo na Hrvatskoj. No činjenica je da Hrvatska prošle godine nije zatvorila ni jedno poglavlje pregovora s Europskom unijom, da ima više od 60 mjerila koje mora ispuniti, da Slovenija nam blokira četiri poglavlja, te Bruxelles negoduje zbog sporosti reforme pravosuđa.

Premijer i Sanader i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković još nedavno su tvrdili da će Hrvatska “ubaciti u petu brzinu” kako bi zaključila pregovore do 2009., godine ali i da Europska komisija i zemlje članice moraju učiniti isto.

No, HDZ trenutačno probleme u pregovorima potpuno pogrešno svodi samo na pitanje ZERP-a. Takvo stajalište ima i lider SDP-a Zoran Milanović koji je Jutarnjem danas izjavio kako smatra da ZERP nije jedini ni najveći problem u odnosima Hrvatske i Europske unije."Kakve veze imaju mjerila za poglavlje pravosuđa sa ZERP-om?! Unija je dala do znanja Sanaderovoj administraciji da je neuspješna u reformama", upitao je u Jutarnjem Milanović.

Izvjestitelj parlamenta Europske unije Hannes Swoboda istaknuo je kako će idućega tjedna u izvješću o napretku Hrvatske pozvati parlament da ugovor o priključenju Hrvatske Uniji potvrdi prije raspuštanja u travnju 2009. U izvješću će Swoboda kao osjetljivo pitanje spomenuti i ZERP. Sanader je zato opet pozvao Italiju, Sloveniju i Europsku komisiju na sastanak o ZERP-u.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika