28.01.2008. / 19:33

Autor: Katarina Zorić, Igor Ćutuk

SLOVENIJA

Slovenski diplomati izjavom osuđuju curenje infomacija

Izjavom koju je dosad potpisalo 340 slovenskih diplomata osuđuje se postupak djelatnika odgovornih za curenje službena zapisa sa sastanka infomacija u medije

Približno 340 slovenskih diplomata i djelatnika ministarstva vanjskih poslova dosad je potpisalo izjavu u kojoj osuđuju postupak zasad nepoznatih kolega koji su ljubljanskom Dnevniku i beogradskoj Politici otkrili bilješke o razgovoru slovenskih i američkih diplomata u Washingtonu.

I narednih dana bit će moguće potpisati izjavu u kojoj se navodi da Slovenija i njezina diplomacija imaju velik ugled u svijetu. Osuđuje se, kako se navodi, lakomislen odnos prema službenim dokumentima koji je rezultirao curenjem službene korespondencije veleposlanstva u Washingtonu i ministarstva vanjskih poslova u domaće i strane medije.

"Takva je objava u medijima u suprotnosti s interesima države koja predsjeda Europskom unijom i to govori o nepoštenju i slaboj profesionalnoj savjesti nekih suradnika Ministarstva vanjskih poslova koji su izdali poslovnu tajnu, iako su bili svjesni da se radi o osjetljivim pitanjima i da će to izazvati neprilike u međunarodnim odnosima", stoji u izjavi.

Slovenski su diplomati podržali stajalište ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da su interne bilješke o razgovorima sa stranim predstavnicima uobičajena forma u kojoj se bez rezervi iznose otvoreni pogledi jedne i druge strane te da je skandal nastao isključivo zato jer je interna diplomatska bilješka, namijenjena profesionalnim diplomatima, bila objavljena u medijima, a onda zlonamjerno protumačena kao dokaz za tezu da se Slovenija podvrgava politici SAD-a, iako je na čelu Europske unije.

Razlozi protiv referenduma o HrvatskojPrijedlog o slovenskom referendum na kojem bi se odlučivalo o tome želi li Slovenija Hrvatsku u EU, preuranjen je i zato nije aktualan, izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani Miro Kavčič.

Komentirajući nedavni prijedlog ultranacionalista i zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča da Slovenci na takvom referendumu glasuju o pitanju "Jeste li za to da Hrvatska u EU uđe sama ili s drugim državama zapadnog Balkana?", Kavčič je rekao da je pitanje nepravilno formulirano.

"Slovenci bi mogli na referendumu glasovati samo o tome slažu li se kao državljani Unije s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora. No kako Hrvatska takav ugovor s EU-om još nije potpisala, Jelinčič za sada ne može pokrenuti pitanje raspisivanja takvog referenduma", pojasnio je Kavčič.

Prema slovenskom ustavu postoje tri vrste referendumskog izjašnjavanja- prva, kad građani sami donose neki zakon, druga kad neki zakon žele poništiti, i treća je tzv. konzultativni referendum, kad se o nekom pitanju izjašnjavaju, ali ih vlada ne mora poslušati. Takav je, primjerice, bio referendum o radu trgovina nedjeljom.

Slovenci, kao i državljani drugih država EU-a, imaju se prilike referendumom izjasniti o međunarodnim ugovorima, kakav će biti i hrvatski pristupni ugovor, ali je u europskoj tradiciji da na taj način odlučuju ili o važnijim europskim ugovorima ili o svom pristupu nekom obliku integracije, a ne o članstvu drugih država, rekao je Kavčič.

Naglasio je da se ratifikacija sporazuma koji se odnose na proširivanje integracije na nove članice obično prepušta parlamentu ili vladi.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika