30.01.2008. / 08:10

Autor: Igor Ćutuk

POLITIKA

"Nismo odustali od ZERP-a"

Hrvatska je primila odgovor Italije i Slovenije o pozivu na zajednički sastanak oko ZERP-a koji se, kako tvrdi premijer IVo Sanader, provodi, no druga je stvar što nemamo dovoljno instrumenata za njegovu kontrolu

Hrvatska provodi odluku o Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, no druga je stvar što nemamo dovoljno instrumenata za njegovu kontrolu, izjavio je premijer Ivo Sanader, komentirajući komentare stranih političara da je Hrvatska ipak odustala od ZERP-a.

Sve strane brodice koje su zatečene u hrvatskom zaštićenom pojasu, tvrdi premijer, prvi puta su opomenute, a ako budu ulovljene još jednom, protiv njih će biti poduzete mjere. Radi bolje kontrole ZERP-a, najavio je kako će se idućih dana znati i ime zapovjednika Obalne straže koje je usuglašeno s predsjednikom Mesićem.

Hrvatska je, potvrdio je Sanader, primila odgovor iz Italije i Slovenije na poziv o zajedničkom sastanku oko ZERP-a, no premijer Sanader zasad nije želio otkrivati nikakve detalje pa ni kada bi sastanak mogao biti održan. Još jednom je ponovio da Hrvatska ima pravo na ZERP i poručio da ultimatume ne prihvaćamo.

Premijer Sanader komentirao je i i prvo izvješće o napretku Hrvatske koje je posebni europski izvjestitelj Hannes Swoboda jučer podnio vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta.

"To je prvi nacrt izvješća koje će se vjerojatno krajem ožujka ili početkom travnja naći pred Europskim parlamentom i na njega se mogu davati amandmani. Nacrt je dobar, ali treba vidjeti kakav će biti u konačnici", rekao je Sanader koji je najavio Swobodin dolazak u Hrvatsku idućeg tjedna.

Swoboda će, procjenjuje Sanader, sigurno imati na umu i razgovore iz Zagreba kada bude podnosio konačno izvješće. Premijer je ponovio da primjenjuje ZERP, a špekulacije da se ne primjenjuje je odbacio.


Vezane vijesti

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Međimurci rade, Dalmatinci i Slavonci se inate

Vođa Kukuriku koalicije, Zoran Milanović, sudjeluje u Facebook chatu putem kojeg odgovara na pitanja građana, koje su mu postavljali tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika