31.01.2008. / 14:17

Autor: Igor Ćutuk

INVESTICIJSKI FONDOVI

Vrijednost udjela fondova u siječnju pala do čak 30 posto

Unatoč tvrdnjama dijela analitičara da svjetska financijska kriza koju je pokrenuo strah ulagača od moguće recesije američkog gospodarstva nema utjecaja na domaće tržište, Crobex je u siječnju potonuo 15 posto, a vrijednosti udjela gotovo svih investicijskih fondova smanjene su u odnosu na početak godine

Vrijednosti udjela otvorenih investicijskih fondova u Hrvatskoj u siječnju su, zbog krize na svjetskom financijskom tržištu i pada cijena gotovo svih dionica na domaćoj burzi, smanjene od 5 do čak 30 posto, a hrvatski burzovni indeks Crobex u tom je razdoblju oslabio za 15 posto. Pokazuju to podaci internetskog portala hrportfolio, specijaliziranog za praćenje među građanima sve popularnijih investicijskih fondova.

"Od početka godine, odnosno u razdoblju od 2. do 28. siječnja, među rizičnijim dioničkim investicijskim fondovima vrijednosti udjela su smanjene od 5,14 do čak 29,31 posto, dok su nešto stabilniji i manje rizični mještoviti investicijski fondovi zabilježili manje padove, koji se kreću između 3,08 i 9,67 posto", pojasnio je za Nacional.hr savjetnik internetskog portala hrportfolio Marko Repecki.

"Iako se naše tržište promatra kao izolirano i neovisno o svjetskim kretanjima, početak godine pokazao je da to ipak nije točno. Ako utjecaj i nije izravan, pad na svjetskim burzama psihološki je loše djelovao na ulagače, zbog čega je došlo do pritiska na strani prodaje, što je dovelo do pada cijena dionica, a time i pada Crobexa", pojasnio je Repecki.

Ulagačima, kako ističe, vjerojatno nije ugodno promatrati kako im imovina gubi na vrijednosti, no aktualno stanje smatra primjerom koji pokazuje da se ne treba osvrtati na ciklička kretanja i oscilacije, nego da uspješnost fonda kojemu su povjerili novac građani trebaju ocijeniti nakon dužeg vremenskog razdoblja.

"Tržište je podložno cikličkim kretanjima čega ulagači najčešće nisu svjesni. Na velika očekivanja utjecale su i nerealne procjene građana utemeljene na prošlogodišnjim iznimno visokim prinosima gotovo svih fondova, što se početkom ove godine nije nastavilo", rekao je Repecki, upozorivši da se u slučaju eskalacije sukoba na Kosovu ne trebaju očekivati pozitivni trendovi, jer će na hrvatsko tržište, a samim time i investicijske fondove, mnogo više utjecati zbivanja u regiji nego siječanjska financijska kriza.

Zaoštravanje stanja na Kosovu u studenom prošle godine prouzročilo je drastičan pad burzovnih indeksa u cijeloj regiji, neki su potonuli čak 60 posto, dok je hrvatski burzovni indeks Crobex tada oslabio 15-ak posto. Stručnjaci ističu kako je hrvatsko tržište kapitala iznimno osjetljivo na zbivanja u regiji, jer se Hrvatsku gleda kao dio regije Balkana, a ne izdvojen slučaj.

Financijski analitičari i čelni ljudi najuspješnijih investicijskih fondova u Hrvatskoj potkraj prošle godine u razgovoru za Nacional složili su se u ocjeni da će rješavanje pitanja statusa Kosova utjecati na stabilizaciju cijena dionica i biti snažan pozitivan poticaj za razvoj tržišta cijele regije, iako su malim ulagačima poručili da ni nakon toga ne očekuju da oscilacija i povremenih padova cijena neće biti. Novopečenim su ulagačima, koji su im zbog iznimno dobrih rezultata rada fondova u prošloj godini masovno povjeravali svoj novac, poručili da ulažu samo višak likvidnih sredstava, te da o uspješnosti investicijskog fonda u koji su uložili novac prosuđuju s odmakom od jedne, dvije ili više godina, a ne na temelju povremenih oscilacija.

Opširnije o prošlogodišnjim najuspješnijim otvorenim investicijskim fondovima i procjenama njihovih predstavnika o kretanjima na tržištu u 2008. godini, možete pročitati u članku

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika