31.01.2008. / 19:25

Autor: Martina Čizmić, Sandra Županić

ODLUKA ZAGREBAČKE SKUPŠTINE

Prihvaćen Horvatinčićev Cvjetni prolaz

Donošenju odluke prethodila je burna rasprava u kojoj su se istaknuli zastupnici HNS-a koji su bili protiv predloženog projekta

Nakon gotovo trosatne rasprave Gradske skupštine Grada Zagreba prihvaćen je Horvatinčićev prijedlog uređenja bloka u neposrednoj blizini Cvjetnog trga takozvanog Cvjetnog prolaza. Od 39 prisutnih zastupnika Skupštine, njih 23 glasalo je za, osam ih je bilo protiv, od kojih šest zastupnika SDP-a, a osam suzdržano.

Samoj raspravi prethodilo je detaljno predstavljanje projekta Cvjetni prolaz koji su iznijeli pročelnik gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek i ravnateljica Zavoda za zaštitu spomenika kulture Doris Kažimir. Detaljno izlaganje plana zahtjevala je predsjednica Gradske skupištine Tatjana Holjevac jer mnogim zastupnicima nije bilo jasno što će se točno rušiti i graditi te gdje.

Donošenju odluke prethodila je burna rasprava u kojoj su se istaknuli zastupnici HNS-a koji su bili protiv predloženog projekta. Većina zastupnika koja se javila za raspravu žalila se na nepoštivanje procedure donošenja planova te da se u donošenju GUP-a pogodovalo investitoru kao i da Horvatinčićev projekt nije u skladu sa "duhom Donjeg grada". Također, gradski zastupnici koji su se protivili donošenju plana zamjeraju njegovo donošenje unatoč brojnim prosvjedima i peticijama građana protiv tog projekta.

Kao najveći problem pokazala se gradnja ulaza u podzemne garaže unutar pješačke zone u Varšavskoj. Posebno jer se ulaz nalazi izvan Detaljnog plana uređenja Cvjetnog prolaza.

Fanjek je na takve prigovore rekao da Grad do sada nije imao iskustva u projektima uređivanja cijelih blokova te na ovaj način uči kako revitalizirati ostalih 16 donjogradskih blokova koji čekaju uređenje. Dodao je kako je suradnja sa privatnim poduzetnicima na takvim projektima neminovna jer grad to ne može sam izvesti, ali moraju biti postavljeni jasni parametri. Istaknuo je da se o ulaznoj rampi u Varšavskoj još može raspravljati jer se ona nalazi van DPU-a te kako ona ne mora izgledati kao na trenutnim nacrtima.

Ipak svi su se zastupnici složili, da unatoč brojnim zamjerkama, treba revitalizirati donjogradske blokove. Protivnici su imali zamjerke samo na model i proceduru kojom je to napravljeno.

Navodno je prije početka sjednice predsjednik SDP-a Zoran Milanović od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića tražio da se ova točka izbaci sa dnevnog reda, što je Bandić odbio.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika