13.02.2008. / 08:19

Autor: Martina Čizmić, Igor Ćutuk

AFERA DIJAGNOZA

Uhićeni pred istražnim sucem

Uhićeni u akciji policije i Uskoka bit će saslušani pred istražnim sucima osječkog i splitskog suda, a zbog primanja mita, izdavanja lažnih dokumenata i povlastica prijete im kazne od pet do deset godina

Petero uhićenih u akciji USKOK-a i policije noć su proveli u pritvoru, a tijekom prijepodneva trebali bi biti saslušani pred istražnim sucem Županijskog suda u Osijeku, doznajemo od glasnogovornika suda Miroslava Rošca.

Potvrdio je i da je među uhićenima jedan liječnik te da ostali nisu liječnici. O drugim pojedinostima nije govorio jer još nije proučio spis.

Na novinarski upit kolika je predviđena zatvorska kazna za izdavanje lažnih dokumenata za stjecanje radnih povlastica, primanje mita i ostalo, Rožac je rekao da je kazna od pet do 10 godina zatvora.

Splitska policija objavila je kako večeras nije dovršena policijska kriminalistička obrada nad devetoro osumnjičenih za primanje mita za izdavanje lažnih invalidnina. Osumnjičeni koji su uhićeni jučer u Splitu u akciji policije i Uskoka, u pritvoru će ostati do privođenja istražnom sucu Županijskog suda u Splitu.

U policiji ističu da zbog obima materijala koji treba pregledati i davanja iskaza još 20 osoba u vezi sa tim slučajem, kriminalistička obrada nije se mogla završiti. Zato je privođenje devetoro osumnjičenih istražnom sucu odgođeno za sutra, premda nije precizirano u koje vrijeme.

Za sudjelovanje u korupciji USKOK i policija osumnjičili su 44-godišnjeg neurologa zaposlenog u privatnoj Poliklinici "Kalajžić" u Splitu, 34-godišnjeg psihijatra u KBC-u Split, 44-godišnjeg vozača splitskog HZMO-a, 35-godišnjeg medicinskog tehničara u KBC-u Split, jednog umirovljenog liječnika, jednog imotskog liječnika te liječnika iz Pule, inače vještaka za ocjenu invalidnosti. Za organiziranje korupcijskog lanca osumnjičena je i prema nekim medijima, 43-godišnja umirovljena medicinska tehničarka sa statusom ratnog vojnog invalida, kojoj je pomagao u tome suprug, također ratni vojni invalid.

U zajedničkoj akciji policije i USKOK-a jučer je uhićeno 14 osoba, među kojima i šest liječnika, pod sumnjom da su većem broju pripadnika HV-a i HVO-a omogućili dobivanje ili povećanje mirovina, invalidnina i ostalih braniteljskih povlastica. Dvije odvojene skupine radile su na osječkom i splitskom području, a osobe kojima su omogućivali povlastice za usluge su im plaćale od 3500 do 8000 eura.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika