13.02.2008. / 14:19

Autor: Sandra Županić

ZAGREB

Grad daje 160 milijuna eura za obnovu vodovoda i kanalizacije

Od ukupne crpljenje količine vode zbog starosti vodovoda, od oko 45 godina, gubi se čak 44 posto.

Grad Zagreb planira uložiti 85 milijuna eura u sanaciju i obnovu vodoopskrbnog sustava i još 74,5 milijuna eura u sustav kanalizacija, u razdoblju od 2008. do 2011.

Novac će se namaknuti kreditom Europske banke za obnovu i razvoj, od Hrvatskih voda i, najvećim dijelom, obveznicama Holdinga.

Ovaj su plan danas, u Staroj gradskoj vijećnici, gradskim zastupnicima predstavili direktor Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i član uprave Holdinga Jadranko Husarić. Neophodnim ulaganjima u vodovod Ljubičić i njegov tim pravdaju i nedavno poskupljenje vode na području Zagreba.

Naime, Zagreb zbog zastarjele voodopskrbne mreže ima velike gubitke koje će pokušati sanirati. Od ukupne crpljenje količine vode zbog starosti vodovoda, od oko 45 godina, gubi se čak 44 posto. Problem su i cijevi – mnoge su još napravljene od azbest-cementa te često pucaju.

Prema gradskim podacima čak 120 tisuća građana Zagreba nema kanalizaciju, a 60 tisuća vodovod. Ovim će programom biti obnovljeno 60 km postojeće vodoopskrbne mreže, izgrađeno 13 km novih magistralnih cjevovoda i oko 80 km nove mreže te oko 25 km kolektora i odvodnih kanala.

U vodooopskrbu i odvodnju najviše će biti uloženo ove godine, oko 70 milijuna eura.

"Gubici u voodopskrbi svake su godine sve veći, a ona je temelj svake urbanizacije. Mi imamo mandat da dižemo komunalni standard i da više nebude "građana drugog reda" koji nemaju vodovod i kanalizaciju. Zato je ova projekt važan i bit ću sretan kad bude gotov. Građani sa rubnih dijelova grada žele plaćati vodu i po ovoj novoj, većoj, cijeni ali to ne mogu jer je nemaju", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika