14.02.2008. / 10:12

Autor: Igor Ćutuk

NEUSPJEH U TURSKOJ

Agrokor izgubio bitku za Migros

Američka tvrtka Moonlight novi je vlasnik najvećeg turskog maloprodajnog lanca Migrosa, odlučio je jutros većinski vlasnik Koc Holding

Koncern Agrokor Ivice Todorića nije uspio u pokušaju preuzimanja najvećeg turskog maloprodajnog lanca Migrosa.

Koc Holding, većinski vlasnik turskog trgovačkog lanca, Migros je prodao američkoj private equity tvrtki Moonlight koju kontrolira poslovna grupacija BC Partners. Za 50,8 posto dionica Migrosa Moonlight je platio 1,64 milijarde dolara, javio je Reuters.

BC Partners tako će Koc Holdingu po dionici platiti 21,85 turskih lira ili 18,33 dolara, a osim kupovine većinskog udjela namjerava ponuditi i otkup dijela dionica manjinskim dioničarima.

Iako se u poslovnim krugovima prednost davala Ivici Todoriću, što se objašnjavalo time da je Agrokor uz konkurentnu financijsku ponudu obavio i najtemeljitiju pripremu, turski je Koc Holding lanac Migros ipak prodao tvrtki Moonlight koju kontrolira BC Partners.

Uz BC Partners i Todorićev Agrokor, u završnici utrke za preuzimanje Migrosa našle su se i private equity tvrtke Turkven i Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Nakon neuspješnog preuzimanja Migrosa Agrokor se oglasio priopćenjem u kojem se navodi kako je i dalje strateški cilj kompanije postati međunarodnom kompanijom.

U Agrokoru smatraju kako samim ulaskom u najuži krug potencijalnih kupaca Migrosa profitirao i postao međunarodno prepoznatljiva tvrtka."Kroz suradnju s uglednim internacionalnim partnerima u ovom poslu stekli smo nova iskustva koja će nam koristiti u narednim aktivnostima i doprinijeti našim daljnjim uspjesima", stoji u priopćenju.

Agrokorove dionice u blokadi

Agrokorove dionice u blokadi su od jutros u 10 sati, nakon što je u javnost dospjela vijest da nije uspio Todorićev pokušaj preuzimanja turskog maloprodajnog lanca Migrosa.

Neposredno nakon objave da je Agrokor ispao iz utrke za novog vlasnika Migrosa, cijena dionice Belja pala je na 300,01 kunu, što je pad od 12,71 posto u odnosu na jučerašnju prosječnu cijenu i minus od oko 5 posto u odnosu na jučerašnju zadnju cijenu. Promet dionicama Belja u trenutku blokade iznosio je svega 482.756 kuna.

Cijena dionice Leda pala je na 16.000 kuna, što je pad od 10,58 posto u odnosu na jučerašnju prosječnu cijenu i minus od 8,50 posto u odnosu na zadnju cijenu, a promet tim dionicama do blokade je iznosio samo 272.000 kuna. Cijena dionice Zvijezde pala je na 14.000 kuna, što je pad od 12,08 posto u odnosu na jučerašnju prosječnu cijenu i 7 posto niža cijena od zadnje jučerašnje. Zvijezdine dionice ostvarile su i najmanji promet među trima Todorićevim tvrtkama. U trenutku blokade promet tim dionicama iznosio je svega 129.000 kuna.

Vezane vijesti

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Mercator ostao bez Uprave zbog propale prodaje Agrokoru?

Uprava najvećeg slovenskog trgovačkog lanca Mercatora kasno sinoć podnijela je neopozivu ostavku na svoj položaj. Odlazak čelnih ljudi Mercatora… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika