17.02.2008. / 16:34

Autor: Igor Ćutuk

BEOGRAD

Koštunica i Tadić: Nećemo priznati proglašenje lažne države

Srbijanski državni vrh najavio je da će poništiti sve odluke o proglašenju neovisnosti Kosova, a isto su zatražili i od UNMIK-a i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica i predsjednik Boris Tadić osudili su, kako ističu, jednostrano proglašenje lažne države na teritoriju Srbije.

Srbija će, kako je rekao Koštunica, poništiti sve odluke o jednostranom proglašenju lažne države, te dodao kako građani moraju pokazati veću brigu i solidarnost sa Srbima na Kosovu i Metohiji. Prema njegovim riječima, tek sada se otkriva zašto je Srbija bila bombardirana 1999. godine, jer je navodno interes država NATO-a bio stvaranje neovisnog Kosova.

"Srbija je stara država, a srpski je narod stari europski narod. Iskusili smo kakva zla može nanijeti strana sila. Trebamo Kosovo i Metohiju vratiti u ustavnopravni poredak Srbije", poručio je Koštunica, zaključivši da "dok postoji srpski narod, Kosovo će biti Srbija".

Srbijanski predsednik Boris Tadić izjavio je da Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova i da će učiniti sve da se, kako je rekao, poništi samovoljno i protupravno proglašena neovisnost Kosova.

"Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova i Metohije", navodi se u Tadićevu priopćenju dostavljenom medijima, u kojem se dodaje da država sada ne treba poduzimati ishitrene poteze. "Srbija reagira i reagirat će miroljubivim sredstvima, diplomatskim i pravnim, kako bi se poništio ovaj akt kosovskih institucija", navodi se u Tadićevu priopćenju.

Tadić je od UNMIK-a i KFOR-a najviši stupanj sigurnosti za Srbe na Kosovu,a međunarodne dužnosnike i čelnike srbijanskih političkih stranaka pozvao je da u ovoj situaciji postupaju odgovorno, da svoje pristalice pozovu na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Stranačke promidžbe moraju odmah biti ostavljene po strani kako bi država u ovoj situaciji punoj izazova mogla djelovati odgovorno i jedinstveno, napomenuo je Tadić.

Srbijanski predsjednik pozvao je danas glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona da naloži šefu UNMIK-a na Kosovu poništavanje odluke o proglašenju kosovske neovisnosti i raspuštanje kosovske skupštine, dok je Rusija istodobno zatražila održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Baskija: Neovisnost Kosova lekcija koji trebamo slijediti

Regionalna baskijska vlada ocijenila je da je proglašenje neovisnosti Kosova, kojoj se žestoko protivi španjolska vlada, lekcija koju treba slijediti u vezi s rješenjem sukoba nacionalnih identiteta.

Ta je deklaracija neovisnosti lekcija koju se mora slijediti ako se želi mirno i demokratski riješiti sukobe nacionalnih identiteta i pripadnosti, rekla je na konferenciji za novinare u San Sebastianu glasnogovornica baskijske vlade Miren Azkarate.

"To pokazuje da je poštivanje volje građana ključ rješenja teških političkih problema", dodala je aludirajući na pitanje Baskije.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika