18.02.2008. / 22:12

Autor: Igor Ćutuk

ZAPOČEO VAL PRIZNANJA

Tri svjetske velesile dosad priznale neovisno Kosovo

Afganistan, SAD, Turska i Albanija priznali su poslijepodne neovisno Kosovo. Namjeru da to učine najavile su i najveće članice Europske unije u današnjem zajedničkom tekstu o Kosovu, a prve su to večeras učinile Francuska i Velika Britanija

SAD, Francuska i Velika Britanija, tri svjetske velesile, priznale su do večeras neovisnost Kosova. Kosovo je najprije rano poslijepodne priznao Afganistan, a ubrzo nakon toga uslijedila je i službena potvrda priznanja iz SAD-a.

"Sjedinjene Države priznale su Kosovo kao suverenu i neovisnu državu. Čestitamo narodu Kosova na toj povijesnoj prigodi", kaže se u izjavi državne tajnice Rice.

Kosovo je poslijepodne priznala i Turska. "Poštujemo povijesnu odluku Kosovara i želimo im sreću", izjavio je turski ministar pravosuđa Mehmet Ali Sahin.

Objavljujući da je Tirana priznala Kosovo albanski premijer Sali Berisha istaknuo je kako će sutra s članovima vlade pokrenuti inicijativu za uspostavu diplomatskih odnosa s Prištinom.

Od članica Europske unije Kosovo su večeras priznale Francuska i Velika Britanija. Vijest o francuskom priznanju potvrdila je voditeljica njihova ureda za vezu u Prištini Delphine Borione, ističući kako u rukama ima pismo francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kosovskom predsjedniku Fatmiru Sejdiu koje potvrđuje da Francuska priznaje Kosovo kao suverenu državu.

Da Velika Britanija priznaje neovisnost Kosova večeras je u Prištini potvrdio diplomatski predstavnik te zemlje u Prištini David Blunt, istaknuvši na konferenciji za novinare da je predsjedniku Kosova Fatmiru Sjediuu predao pisma britanskog premijera Gordona Browna i ministra vanjskih poslova Davida Millibanda kojim potvrđuju britansku namjeru da prizna Kosovo kao suverenu neovisnu državu.

Britansko i francusko priznavanje Kosova u skladu je s ranije donesenim zaključcima iz Bruxellesa. Najveće članice Europske unije objavile su danas zajednički tekst o Kosovu u kojem izražavaju namjeru da priznaju Kosovo.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a u zajedničkom tekstu o Kosovu ističu kako će svaka zemlja odlučiti sukladno svojoj nacionalnoj praksi i međunarodnom pravu o priznanju te neovisnosti, a odmah nakon toga četiri najveće članice objavile su da će to učiniti odmah ili ubrzo.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner prvi je objavio da će njegova zemlja večeras priznati neovisnost Kosova, najavivši da će predsjednik Nicolas Sarkozy poslati pismo kosovskom predsjedniku Fatmiru Sejdiju, javila je HINA.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je rekao da je njegova vlada odlučila večeras priznati Kosovo dodajući kako vjeruje da će barem polovica zemalja članica priznati neovisnost tijekom ovoga tjedna. Njemačka i Austrija su najavile da će Kosovo priznati prekosutra.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da će velika većina zemlja članica priznati neovisnost Kosova tijekom ovoga ili sljedećeg mjeseca.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos potvrdio je da Madrid neće priznati Kosovo jer za to nema međunarodnog pravnog temelja.

U Kosovskoj Mitrovici eksplozija

U Kosovskoj Mitrovici večeras ponovno nemirno. U eksploziji u sjevernom dijelu grada, u blizini zgrade koju koriste policija UN-a i OESS, nije bilo žrtava, a policija i kosovski radio javljaju kako se radilo o eksploziji ručne granate koju je bacila nepoznata osoba. Istraga je u tijeku, a u eksploziji su razbijena stakla jednog automobila.

Riječ je o drugoj eksploziji na sjeveru Mitrovice otkako je Kosovo proglasilo neovisnost.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika