26.02.2008. / 08:33

Autor: Igor Ćutuk

EUROPSKA UNIJA

U Bruxellesu danas o napretku Hrvatske

Članovi Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta na prijedlog izvješća o Hrvatskoj koji je sastavio posebni europski izvjestitelj Hannes Swoboda podnijeli su čak 106 amandmana, a najveći dio odnosi se na ZERP

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta raspravljat će danas u Bruxellesu o izvješću o napretku Hrvatske. Na prijedlog izvješća koje je sastavio parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda članovi odbora podnijeli su 106 amandmana.

Najveći dio odnosi se na Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas koji je Hrvatska proglasila u Jadranu, čemu se protive Slovenija i Italija.

U Swobodinu prijedlogu izvješća izražava se žaljenje što je Vlada Republike Hrvatske odlučila jednostrano uvesti ZERP u Jadranu, odustajući od dogovora postignutog 2004. godine s talijanskim i slovenskim vlastima te se podsjeća Hrvatsku da bi, ako se ne pronađe zajedničko dogovorno rješenje, to moglo imati ozbiljne posljedice na brzinu pristupnih pregovora.

Na taj dio podneseno je ukupno 15 amandmana, a sva trojica slovenskih članova Vanjskopolitičkog odbora Borut Pahor, Jelko Kacin i Lojze Peterle u svojim amandmanima predlažu izmjene u kojima se ističe da je odustajanje od ZERP-a obveza Hrvatske prema Europskoj uniji, a ne bilateralno ili trilateralno pitanje.

Većina drugih amandmana koji se odnose na ZERP pokazuju više razumijevanja za hrvatsko stajalište o tom pitanju i pozivaju sve uključene strane da nađu rješenje.

Odbor će o izvješću glasovati u srijedu, a nakon toga se kao prijedlog rezolucije upućuje na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta, koje će se održati najvjerojatnije u travnju.

Sanader: Moguća promjena politike o EU ako se nastave pritisci oko ZERP-a

Ako se na Europsku komisiju nastavi pritisak da službeno obustavi pregovore o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, Hrvatska će to tumačiti kao neobjektivan pristup u rješavanju problema oko primjene ZERP-a te odlučiti u kojem će smjeru tada voditi svoju politiku, izjavio je premijer Ivo Sanader u gostovanju na Hrvatskom radiju.

Stječe se, kako je rekao, utisak da se pomalo izbjegava odgovor iz EU-a oko hrvatskog prijedloga da se održi sastanak Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske komisije o rješenju pitanja ZERP-a na način koji bi zadovoljio Italiju i Sloveniju, a da Hrvatska pritom nastavi primjenjivati svoj zaštićeni pojas i na članice EU.

"Ako nas se bude ucjenjivalo, onda se priklanjam stavu predsjednika Mesića da će se na dnevnom redu naći pitanje ili ZERP ili EU", dodao je.

Sanader ističe kako Hrvatska i dalje smatra da se može postići rješenje koje bi zadovoljilo sve strane, no zasad ne želi podrobnije govoriti o prijedlogu rješenja koje će ponuditi susjednim zemljama na sastanku oko pitanja ZERP-a.

Vezane vijesti

EP protiv većeg oporezivanja dizelskog goriva

EP protiv većeg oporezivanja dizelskog goriva

Zastupnici Europskog parlamenta izjasnili su se u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu protiv postupnog izjednačavanja poreza na dizel i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika