27.02.2008. / 14:27

Autor: Nikolina Škunca

Extra zona

Goran Grgić: "Urbani mafijaš moj je alter-ego"

Zvijezda serije "Dobre namjere" otkriva kako se snašao u ulozi negativca, bi li htio da njegov sin krene njegovim stopama te kako mu supruga reagira na njegove televizijske scene seksa

U televizijskoj seriji “Dobre namjere”, koja se već duže vrijeme emitira na HTV-u, uz Enesa Vejzovića, Leonu Paraminski, Doru Fišter, jednu od glavnih uloga ima i glumac Goran Grgić. Ovaj glumac s dugogodišnjim stažem, kako u kazalištu tako i na filmu, u ovoj visokobudžetnoj seriji tumači lik Dine Ljubasa, vlasnika kafića Mandala, a Grgić ga opisuje kao "urbanog mafijaša". Pored uloge u seriji "Dobre namjere“, Grgić paralelno glumi i u kazališnim predstavama, poput "Elektri pristaje crnina“ koja se izvodi u zagrebačkom HNK, a velik dio vremena oduzima mu i angažman u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika, čiji je predsjednik. S Goranom Grgićem razgovarali smo u Jadran Filmu, gdje se u jednom od studija snima serija "Dobre namjere“. Budući da je samo pet minuta prije našeg dolaska završio sa snimanjem nove epizode te je bio još uvijek odjeven u odjeću sa snimanja, prvo što nas je upitao bilo je treba li se preodjenuti za snimanje. U hlačama i bež košulji, a nakon toga i smeđem sakou, bio je odličan model Extrinoj fotografkinji, a potom i sugovornik. O svemu je govorio bez zadrške, a mnogi odgovori bili su izrazito duhoviti. U sretnom i dugogodišnjem braku s Ivanom Grgić, kćeri Andrije Hebranga, Grgić ima troje djece: sinove Frana i Lovru te kćer Katarinu.
EXTRA: Kako biste opisali lik Dine Ljubasa kojeg glumite u seriji "Dobre namjere“?
- Dino Ljubas je vlasnik kafića Mandala. Ime mu u potpunosti odgovara, iako mi se na prvu činilo da nije uobičajeno i da ga se zemljopisno ne može locirati. Zapravo se na kraju pokazalo dobrim to što se ne može zaključiti odakle je, na čemu sam od početka i inzistirao. I što još reći? On je urbani mafijaš.
EXTRA: Kako ste se vi snašli u ulozi, kako kažete, urbanog mafijaša?
- Kada se u mislima vratim unatrag godinu dana, kada smo radili pilot-seriju, činilo mi se da će biti jako teško - kako se to kaže - razvući moj lik kroz 60 epizoda a da ne bude dosadan. Mislio sam da ću se morati potruditi, stalno gledati, skidati karaktere osoba oko sebe, face, način komuniciranja... Na kraju je zapravo ispalo da nam je dobro krenulo od prve. Da smo to dobro napravili vidi se i po tome što mi gledatelji prilaze na ulici i govore da sam jako dobro odigrao lik. Sve ide ležerno i dosta je realno. Događale su mi se situacije da su mi neki prilazili na cesti i govorili kako poznaju takve ljude te da je njihova pretpostavka da ja možda imitiram nekog od njihovih poznanika. Ali ne, ja nikoga ne imitiram. Krenuo sam jednostavno od sebe, zamišljajući sebe u takvoj situaciji.
EXTRA: Sama uloga dosta je upečatljiva. Ne postoji li strah od toga da će vas ljudi na cesti početi poistovjećivati s likom Dine Ljubasa?
- Oduvijek me užasavalo to da glumca na ulici nazivaju po liku kojeg je glumio. Meni se to ne događa, vjerojatno i zbog godina i zbog toga što sam dosta toga radio i napravio široku lepezu likova, od ridikulnih preko normalnih pa sve do ovog negativnijeg ekstrema. Drago mi je da smo ovom serijom postigli to da mi je lice upečatljivo. To je za seriju odlično, a mene ne opterećuje.
EXTRA: Koliko je sličnosti između vas i lika kojeg glumite?
- Vjerojatno neki alter ego postoji, no ja uvijek pokušavam stvarati nova lica i u kazalištu i na filmu i na televiziji. Ne želim bježati u karakter i ne skrivam se iza neke uloge, tvrdeći da to apsolutno nisam ja. Isto tako, uvijek pokušavam teoretski opravdati da sam u svakoj ulozi ja ja i da je to uloga koja je izišla iz mene - moje lice, tijelo, habitus i sve ono što jesam. Nikada ne pokušavam izvanjskim elementima stvoriti da lik drugačije hoda, govori nekim izmišljenim glasom, a jedina prava razlika je u pogledu i po tome se sve vidi.
EXTRA: Vašu suprugu u seriji glumi mlada glumica Dolores Lambaša. Kako funkcionirate?
- Dobro smo se uklopili i vrlo brzo sam zaboravio da je to njoj zapravo bio prvi veliki posao, a možda i prvi općenito. Na samom početku me upozorila da nema iskustva i da je čuvam; to sam pokušao napraviti i mislim da mi je zahvalna. Moram priznati da se vrlo brzo zaigrala i da odlično funkcionira na setu.
EXTRA: "Dobre namjere" se od ostalih hrvatskih filmova i serija razlikuju i po dosta eksplicitnim scenama seksa. U takvim je scenama najčešće vaš lik, kako ste se u njima snašli?
- Isprva sam mislio da će reakcija gledatelja biti puno jača i da će biti šokiraniji, jer se mi zapravo cijelo vrijeme igramo na rubu. No, isto tako, scene i nisu baš toliko eksplicitne, iako jasno govorimo o tome i doživljavamo ekstremne situacije, no one se na kraju ne vide, a i ne moraju. Možda je i bolje tako, ali ne samo zato što je to televizija već i zato što se prikazuje u terminu koji je još uvijek dostupan i djeci.
EXTRA: Kako vaša obitelj komentira takve vaše scene?
- Kod kuće snimamo serije i baš ih ne gledamo u vrijeme kada i djeca, no ne u smislu da to skrivamo od njih ili im zabranjujemo već da im ne namećemo te teme u njihovim godinama. Moja supruga, ako govorimo o klinču u kojem se često nađem sa svojim kolegicama, ima već spreman odgovor. Ivana ishodišno vrlo dobro zna taj posao, studirala je to, a i zna mnoge moje kolegice, od kojih smo s nekima čak i kućni prijatelji. Neovisno o ovoj seriji, već su postojale takve situacije i scene s kolegicama. S jednom, koja nam je kućna prijateljica, sam bio zaista u čvrstom klinču, a kada smo došli kući, zajedno smo prepričavali scenu. Kada god je neka prijateljica nazove te joj počne objašnjavati što se dan prije dogodilo u seriji, a što ona nije vidjela, moja supruga Ivana kaže kako joj je draže da to radim ispred kamere, a ne iza.
EXTRA: Za lik Dine Ljubasa moglo bi se zaključiti da je gazda u kući, a smiješna je situacija kada on svoju suprugu uspije uvjeriti u to da preljub koji je vidjela zapravo i nije preljub te kako to nije ništa strašno. Što vi osobno mislite o tome?
- Mene je to sve isto iznenadilo. Ne znam koliko se sada gledatelji sjećaju, no negdje u 15. ili 16. epizodi on je kući doveo svoju ljubavnicu, koju je supruga vidjela i na kraju mu to oprostila. To je vrlo ekstremna situacija. Ne vjerujem da ne postoji takvo što i u Hrvatskoj, jer ima svega. Ne znam zapravo implicirate li zapravo tim pitanjem na onu "važno je zvati se Goran", no ja imam tu mogućnost da se znojim isključivo pred kamerama.

Više u novoj Extri...

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika