28.02.2008. / 09:03

Autor: Igor Ćutuk

ZAGREB

Glavni haški tužitelj stiže u Hrvatsku

Novi glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz najavio je da će blisko surađivati sa svim institucijama zemalja regije koje istražuju ratne zločince, a u Zagrebu bi se trebao sastati s predstavnicima vlasti i međunarodne zajednice

Novoimenovani glavni haški tužitelj Serge Brammertz stiže danas u prvi radni posjet Hrvatskoj, tijekom kojega bi se trebao sastati s predstavnicima vlasti, pravosudnih tijela i međunarodne zajednice.

Bivšeg glavnog državnog odvjetnika Belgije, koji je početkom godine na dužnosti glavnog tužitelja Haškog suda zamijenio Carlu del Ponte, u Zagrebu bi danas trebala primiti ministrica pravosuđa Ana Lovrin, nakon čega su predviđene izjave za novinare.

U dosadašnjim istupima Brammertz je, kako uoči njegova dolaska posjeća HINA, više puta ponovio da će blisko surađivati sa svim institucijama zemalja regije koje istražuju ratne zločine jer je, smatra on, nužna razmjena dostupnih informacija i prebacivanje odgovarajućih istražnih materijala.

Među najvažnijim prioritetima Haškog suda navodi uhićenje četvorice optuženika koji su još u bijegu o čemu će, kako je nedavno izjavio u bosanskohercegovačkim novinama, ovisiti i okončanje rada tog suda.

Podsjetio je kako je već sada posve sigurno da će se neki žalbeni postupci produžiti i na 2011. godinu pa, prema njegovim riječima, ne treba očekivati da će Haški sud zatvoriti vrata kako je ranije predviđeno 2010. godine.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika