29.02.2008. / 18:01

Autor: Igor Ćutuk

SOCIJALA

Vlada ukida zdravstvenu pristojbu

Vlada je u hitnu saborsku proceduru danas uputila izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim se predviđa ukidanje administrativne pristojbe za zdravstvene usluge.

Premijer Ivo Sanader sa sjednice Vlade poručio je kako smanjenje prihoda zbog ukidanja pristojbe neće se odraziti na razinu i opseg zdravstvene zaštite u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, jer jer je taj novac osiguran u državnom proračunu.

Administrativnu pristojbu, koja mjesečno može iznositi najviše 30 kuna, građani od kolovoza 2006. plaćaju za izdavanje recepata i uputnica u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a od te je pristojbe godišnje u proračun išlo 300 milijuna kuna.

Vlada je s današnje sjednice Saboru uputila i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje će omogućiti da se i osobe koje su radile nepuno radno vrijeme izjednače u pravima iz mirovinskog osiguranja, odnosno pravaima na prijevremenu starosnu, invalidsku i obiteljsku mirovinu.

Promjene predviđaju i jednu neustavnost u sustavu mirovinskog osiguranja pa bi, kako je izvijestila HINA, nakon što se izmjene prihvate i izvanbračni partneri nakon smrti jednog od njih ostvarili pravo na obiteljsku mirovinu.

Procjenjuje se da bi u ovoj godini nova prava koja daje zakon moglo ostvariti stotinu osoba, a taj bi broj iz godine u godinu rastao, pa se procjenjuje da bi u 2011. to pravo ostvarilo 470 osoba, čime bi rastao i iznos potreban za njihovu isplatu, sa 900 tisuća kuna u ovoj godini na oko šest milijuna kuna 2011. godini.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika