02.03.2008. / 11:48

Autor: Katarina Zorić

DVOJBA

ZERP ili EU - recept za širenje "euroskepticizma"

"Samo se jedno od toga može izabrati da bi se doista i imalo - a to je ZERP, jer se članstvo u EU ne dobiva takvim političkim izborima, već pridržavanjem svih uvjeta koji su postavljeni, a osnovni među njima je vladavina prava", tvrdi Vidas

Poznati stručnjak za međunarodno pravo dr. Davor Vidas izjavio je da je dvojba ZERP ili EU lažno postavljena dvojba i sama mogućnost takva izbora lažno je ponuđena. "Samo se jedno od toga može izabrati da bi se doista i imalo - a to je ZERP, jer se članstvo u EU ne dobiva takvim političkim izborima, već pridržavanjem svih uvjeta koji su postavljeni, a osnovni među njima je vladavina prava", tvrdi Vidas.

Po njegovim riječima, ako se država koja se eventualno postavljena pred takav lažni izbor doista i odrekne međunarodno priznatog prava na ZERP, odnosno gospodarski pojas, koje obvezuje sve članice EU-a, bez iznimke, jer su svih 27 stranke Konvencije UN-a o pravu mora, zapravo pokazuje da je vladavina prava za nju posve relativan pojam, nešto od čega će ona odustati čim je politički pa čak i protupravni pritisak na nju dovoljno jak.

Takva država, smatra Vidas, pokazala bi da će temeljne postulate EU-a olako zanemariti u korist pragmatičnih, kratkoročnih probitaka, poput hvatanja nekih imaginarnih datuma u tempu pregovora i sličnoga. "No, takva bi država pokazala i nešto mnogo opasnije, a to je, kaže, da je lak plijen svakoga jačeg političkog aktera, ovisno samo o tome koliki se pritisak na nju učini. I isto tako, da nije ustrajna, ni dosljedna u provedbi istinskih europskih vrijednosti", napomenuo je Vidas istaknuvši da je put Hrvatske prema članstvu u EU zapravo put sve jačeg pridržavanja načela vladavine prava, uključujući međunarodno pravo, te poštivanja jednakosti tretmana i svih onih vrijednosti koje leže u samim temeljima zgrade Europske unije.

"Zato svi oni koji u sadašnjoj situaciji naglašavaju dilemu 'ZERP ili EU' te upozoravaju na moguću nužnost izbora jednog ili drugog, govore - kako god se okrene - protiv samih temelja suvremene Europe i njezinih vrijednosti. A te su vrijednosti ono čemu Hrvatska svojim sutrašnjim članstvom u EU-u treba i mora, težiti. To je za Hrvatsku ključno, a ne tek puko formaliziranje članstva u EU", rekao je Vidas.

Po njegovim riječima ako se sada upravo na primjeru ZERP-a pokaže da je tako, onda će i Hrvatska mnogo lakše iznova postati zemlja "eurooptimista". S druge strane, nema boljeg recepta za širenje "euroskepticizma" u hrvatskom narodu od stavljanja pred takve izmišljene "fatalne" izbore poput odlučivanja "ili ZERP ili EU".

"Pitanja vezana uz Jadransko more za Hrvatsku su previše važna, a sutra i za EU u koju će Hrvatska unijeti ne samo najočuvaniju, nego i najvažniju stratešku obalu Starog kontinenta koja je danas izvan Unije. ZERP je ujedno dio toga vrlo širokog i važnog konteksta. I iz svih je tih razloga danas samo 'glas za ZERP - glas za EU'", tvrdi dr. Davor Vidas, direktor Odjela za pomorstvo i pravo mora norveškog instituta Fridtjof Nansen iz Osla.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika