03.03.2008. / 16:20

Autor: Igor Ćutuk

RUSKI IZBORI

Ruska oporba i promatrači kritički o izborima

Ruska oporba i zapadni promatrači složni su u ocjeni kako jučerašnji predsjednički izbori nisu bili u cijelosti pošteni i demokratski, ali da odražavaju volju naroda

Ruska oporba i zapadni promatrači kritizirali su jučerašnje ruske predsjedničke izbore na kojima je pobjedio Dmitrij Medvedev, ocijenivši kako nisu bili u cijelosti pošteni i demokratski, ali da odražavaju volju naroda.

Ruska oporba optužila je Kremlj za nepošteno vođenje predsjedničkih izbora, a iz svijeta stižu čestitke pobjedniku Dmitriju Medvedevu, ali i upozorenja da Moskva mora jačati demokratske standarde.

Zapadni promatrači ističu da su Rusi na izborima, koji su imali karakter plebiscita o posljednjih osam godina, glasovali za stabilnost i kontinuitet povezan s predsjednikom Vladimirom Putinom i kandidatom kojega je on promovirao.

Bivši svjetski šahovski prvak Gari Kasparov, čiju su kandidaturu za predsjedničke izbore ruske vlasti onemogućavale administrativnim zaprekama, pobjedu Dmitrija Medvedeva na današnjem je prosvjednom skupu u Moskvi ocijenio nelegitimnom.

Bijela kuća obznanila je želju da Busheva administracija radi s Medvedevim. U zajedničkom je interesu Rusije i Sjedinjenih Država da rade u području od zajedničkog interesa kao što je neširenje oružja, borba protiv terorizma i međunarodnog kriminala, izjavio je danas glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe.

Švedska je izrazila nadu da će tijekom svog predsjedničkog mandata Medvedev ulagati napore za jačanje demokracije i provedbu gospodarskih reformi te zažalila što izbore nisu nadzirali promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

Predsjednik bugarskog parlamenta Gerogi Pirinovski izrazio je nadu da će se nastaviti dobri bilateralni odnosi Sofije i Moskve, a u čestitki Medvedevu podsjeća na veliki energetski sporazum dviju zemalja potpisan u siječnju u Sofiji tijekom Putinova posjeta.

Ironični komentari na nedjeljne izbore stigli su iz Estonije, baltičke i Rusiji sujedne zemlje s kojom su odnosi zahlađeni godinama. "Miran prijelaz vlasti s Putina na Putina izveden je uspješno", naglasio je bivši estonski premijer Mart Laar, ističući kako je Medvedev Putinov klon.

Putin, koji je odradio dva predsjednička mandata i više se nije mogao natjecati, odabrao je za nasljednika svojeg lojalnog suradnika Medvedeva kojemu je svesrdno pomagao u kampanji.
Putin bi trebao preuzeti dužnost premijera kada mu istekne predsjednički mandat.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika