06.03.2008. / 13:01

Autor: Mislav Šimatović

PREUZIMANJE

Andabak prodao hotele Grcima za 155 milijuna eura

Jako Andabak, nekadašnji osiguravateljski magnat i jedan je od četiri najveća privatna hotelijera u Hrvatskoj, od 2001. godine u obnovu svojih hotela uložio preko 70 milijuna eura.

Grčka investicijska tvrtka Marfin investment Group (MIG) preuzet će 75 posto vlasničkog udjela u hotelijerskoj tvrtki Sunce koncern, u vlasništvu Jake Andabaka. MIG će, kako javlja Reuters, udio u Suncu, platiti 155 milijuna eura. Za taj novac Grci će postati vlasnici 11 hotela na makarskoj rivijeri, Braču i u Starigradu, koji posluju pod brandom Blue Sun, te 860 tisuća četvornih metara turističkog zemljišta.

Osim toga, obje će tvrtke zajedno dovršiti projekt zdravstveno turističkog kompleksa Stubičke toplice u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom. Vrijednost tog projekta procijenjena je na 109 milijuna eura a rok realizacije je četiri godine.

Jako Andabak, nekadašnji osiguravateljski magnat i jedan je od četiri najveća privatna hotelijera u Hrvatskoj, od 2001. godine u obnovu svojih hotela uložio preko 70 milijuna eura.

Prvi veći kapital stekao je krajem 80-ih kada je počeo po tadašnjoj Jugoslaviji prodavati životna osiguranja za austrijsku kompaniju Wiener Städtische. Kao spretan akviziter ispleo je mrežu od oko 5000 suradnika organiziranih u strukturu mulilevel marketinga. Zbog organizacije u kojoj najviše zarađuju oni na vrhu piramidalne strukture, u jednom je mjesecu znao zaraditi 100.000 njemačkih maraka provizije.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, s partnerom Gojkom Ostojićem osnovao je najprije tvrtku Helios osiguranje, a kasnije Sunce osiguranje te osiguranje Libertas, koje je i danas u vlasništvu Gojka Ostojića. Sunce osiguranje prodao je 2004. Dubravku Grgiću, vlasniku Agrama, za 220 milijuna kuna.

Ključ Andabakove poslovne karijere bilo je spretno snalaženje u kuponskoj privatizaciji krajem 90-ih. Njegovo današnje hotelsko carstvo proizišlo je iz portfelja Privatizacisjko-investicijskog fonda Sunce, odnosno tvrtke Lucidus osnovane u lipnju 2003. koja je bila pravni sljednik PIF-a Sunce.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika