15.03.2008. / 10:02

Autor: Igor Ćutuk

NEMIRI NA TIBETU

Kina Tibetancima dala ultimatum za predaju

Više je osoba poginulo, a deseci su ranjeni u prosvjedima tibetanskih pobunjenika protiv kineske okupacije Tibeta. Neredi se ne smiruju, a Kina je prosvjednicima dala rok do ponedjeljka za predaju

Kina je danas uputila poziv na predaju prosvjednicima na Tibetu, postavivši rok za predaju do ponedjeljka u ponoć. Na kineskoj televiziji istodobno je prvi put prikazan opširan prilog o prosvjedima u Lhassi u kojemu je objavljena informacija o poginulima, a prosvjednicima obećano da će se vlasti prema njima ponašati obzirno i blago.

U povijesnom središtu tibetanske prijestolnice stanje je, kako izvješćuju svjetske agencije, na rubu kaosa. Prosvjednici su opustošili kineske trgovine, a policija je u više navrata pucala u mnoštvo. Nitko se u Lhassi trenutačno ne smije kretati ulicama.

Točan broj poginulih zasad nije poznat. Radio Slobodna Azija tvrdi da je u samo jučer poginulo najmanje dvoje ljudi, kineska agencija Xinhua spominje deset mrtvih, izvori bliski tibetanskoj vladi u egzilu u Indiji tvrde da su kineske vojne snage ubile najmanje pet tibetanskih prosvjednika, dok skupine koje podupiru tibetansku neovisnost tvrde da je poginulih mnogo više.

"Vlasti u kineskoj autonomnoj regiji Tibet danas su od prosvjednika zatražile njihovu predaju do ponedjeljka u ponoć te su obećale da će prema onima koji se predaju ponašati obzirno i blago", prenijela je kineska agencija Xinhua.

Tibetanski duhovni vođa u egzilu Dalaj-lama pozvao je kineske vlasti da se suzdrže od uporabe sile. Prosvjedi koji traju od ponedjeljka su, prema njegovim riječima, znak duboko ukorijenjene ljutnje Tibetanaca pod kineskom vlašću. Reagirala je i Europska unija te Sjedinjene Države. "Uputili smo poziv kineskim vlastima da poštuju tibetsku kulturu i multikulturalnost Kine", izjavio je Sean McCormack, glasnogovornik State Departmenta.

Službeni Peking tvrdi da su za nasilje odgovorni Dalaj-lamini pristaše

Kinezi optužuju pristalice tibetanskog duhovnog vođe Dalaj-lame da predvodi i potiče prosvjede, kako bi se ugrozila slika nacionalne harmonije u godini održavanja Olimpijskih igara u Pekingu. Olimpijska baklja u Lhassu bi trebala stići u predstojećim tjednima.

Mirni prosvjedi budističkih redovnika protiv kineske vlasti počeli su u ponedjeljak, na dan kada je prije 49 godina tibetansku pobunu ugušila kineska vojska. Nakon što je policija opkolila samostane, redovnicima su se pridružile stotine Tibetanaca, a prosvjedi su prerasli u sukobe s kineskim snagama reda.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika