Objavljeno u Nacionalu br. 645, 2008-03-24

Autor: Sandra Županić

GALERIJA

Harvardska izložba posvećena Zagrebu

Ivan Rupnik, djelatnici MGC-a Željka Kolveshi, Hela Vukadin-Doronjga, autor filmova na izložbi Bruno Bahunek i Eve BlauIvan Rupnik, djelatnici MGC-a Željka Kolveshi, Hela Vukadin-Doronjga, autor filmova na izložbi Bruno Bahunek i Eve BlauU Muzej grada Zagreba stigla je izložba Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Harvard "Projekt Zagreb: Tranzicija kao stanje, strategija, praksa". Autori su Eve Blau, profesorica na Harvardu, i predavač arhitektonskog projektiranja na američkom sveučilištu Syracuse Ivan Rupnik. Izložba koja kroz fotografije, dijagrame, trodimenzionalne modele i filmove prikazuje modernizaciju Zagreba i njegove arhitekture unatrag 150 godina na Harvardu je postavljena prije godinu i pol, o čemu je Eve Blau rekla: "Izložba se temelji na istoimenoj Ivanovoj i mojoj knjizi. Za arhitekturu Zagreba zainteresirala sam se prije 10 godina kad sam sudjelovala u međunarodnom projektu proučavanja europskih gradova.

Zagreb me fascinirao modernom arhitekturom i načinom na koji su arhitekti vidjeli njegov razvoj. Budući da je zagrebačka arhitektura bila nepoznata u SAD-u, odlučila sam održati seminar o toj tematici na Harvardu. Pitala sam Ivana želi li se uključiti u projekt i on je pristao. Nakon toga došli smo u Zagreb sa skupinom studenata i počeli istraživati građu. Smatram da je najstabilnije ono stanje koje navješta tranziciju i iskorištava njene potencijale." Za Trg bana Jelačića, Mirogoj, Zagrebački velesajam, Meštrovićev paviljon, Zelenu potkovu i druge projekte autori su napravili detaljne studije slučajeva, a Eve Blau kaže da su željeli pokazati kako arhitektura kreira grad.

Također, tema izložbe je i preispitivanje kako se grad i arhitektura mijenjaju pod utjecajem urbanističkih strategija. Prikazana su i neostvarena arhitektonska rješenja, a pokušava se predočiti uloga politike i ekonomije u urbanističkom planiranju Zagreba. "Sistem javnih arhitektonskih natječaja u Zagrebu jako je dobar", kaže Ivan Rupnik, "ali previše se raspravlja o nekim projektima koji će za 100 godina biti nebitni te se premalo ulaže u zaštitu važnih zagrebačkih arhitektonskih dostignuća. Izložba se nakon Zagreba seli u Oslo i Bukurešt.

Vezane vijesti

„Kako preživjeti rat“

„Kako preživjeti rat“

U povodu 70. obljetnice ustanka u Hrvatskom zagorju večeras je u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu otvorena izložba „Kako preživjeti rat“. Autor izložbe… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika