23.03.2008. / 09:48

Autor: Igor Ćutuk

BRUXELLES

Uhićeno petstotinjak prosvjednika protiv NATO-a

U Bruxellesu je, prema službenim podacima belgijske policije, uhićeno oko 500 prosvjednika iz 17 zemalja koji su tijekom jučerašnjeg prosvjeda pokušali ući u sjedište NATO-a

Belgijska je policija uhitila više od 500 prosvjednika protiv NATO-a koji su tijekom jučerašnjega prosvjeda u Bruxellesu pokušali ući u kompleks sjedišta Sjevernoatlantskog saveza, prenijeli su svjetski mediji.

Prosvjed u kojem su sudjelovali građani 17 zemalja članica NATO-a, ali i nečlanica poput Hrvatske, sazvala je belgijska mirovna inicijativa Akcija za mir, nastojeći potaknuti raspravu o ulozi toga saveza u svijetu. Organizatori i policija ocijenili su da se prosvjedima odazvalo oko tisuću demonstranata.

"NATO je relikt Hladnoga rata", rekao je glasnogovornik Akcije za mir Hans Lammerant, pozivajući na smanjenje broja NATO-ovih vojnih snaga u kriznim područjima u svijetu, uoči održavanja summita Saveza u Bukureštu.

"Oni će na tom samitu predstaviti novi strateški koncept za 60. godišnjicu postojanja Sjevernoatlanskoga Saveza koja će se obilježiti dogodine", rekao je Lammerant za agenciju DPA, predbacujući NATO-u da je tek instrument američke politike u Iraku i u Afganistanu.

Osim državljana zemalja članica Saveza, poput predstavnika Francuske, Grčke, Njemačke i drugih zemalja članica, među prosvjednicima je, prenosi France presse, bilo i Hrvata.

Vezane vijesti

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Što Bruxelles očekuje od Nikolića i Srbije?

Susret Štefana Fülea i Tomislava Nikolića bio je priprema za posjet novog srbijanskog predsjednika Bruxellesu koji ovoga tjedna dolazi u sjedište… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika