06.04.2008. / 10:04

Autor: Igor Ćutuk

HAAG

Sutra nastavak suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču

Suđenje trima hrvatskim generalima nastavlja se nakon trotjedne stanke izvođenjem novih svjedoka optužbe čiji identitet nije poznat

Suđenje trima hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Međunarodnim haškim sudom nastavlja se sutra ujutro izvođenjem novih svjedoka optužbe čiji identitet Haško tužiteljstvo nije željelo otkriti.

Suđenje generalima optuženima za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom prije, u vrijeme i nakon Oluje, započelo je 11. ožujka uvodnim riječima Tužiteljstva, a dan kasnije uvodne riječi iznijela je obrana generala Ante Gotovine.

Obrane druge dvojice generala odlučile su svoje uvodne riječi odgoditi za početak izvođenja dokaza obrane.

Haški tužitelji prvog dana suđenja u svojim su uvodnim riječima rekli da su trojica generala sudjelovala zajedno s drugim najvišim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima predvođenim bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj u Oluji bio etnički očistiti dijelove Hrvatske koji su tada bili pod kontrolom Srba.

Obrana generala Gotovine poručila je u uvodnim riječima da Haško tužiteljstvo ne može pružiti nijedan dokaz koji potvrđuje odgovornost hrvatskog generala za ratne zločine, uključivši i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, planiranje i izvođenje neselektivnih topničkih napada, progon srpskog stanovništva te propuste kažnjavanja podređenih počinitelja zločina.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika