14.04.2008. / 16:09

Autor: Igor Ćutuk

SOCIJALA

HUS Vladi prijeti općim štrajkom

Čelnik HUS-a Ozren Matijašević u slučaju oglušivanja Vlade i poslodavaca na sindikalne zahtjeve spreman je pozvati radnike na opći štrajk

Hrvatska udruga sindikata spremna je pozvati radnike na opći štrajk još prije jeseni ako Vlada i poslodavci tijekom narednih mjesec dana ne povuku konkretne poteze za ispunjavanje sinikalnih zahtjeva upućenih sa subotnjeg prosjeda.

Najavio je to danas u Splitu predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, ističući kako je zagrebački prosvjed bio upozorenje. Ako Vlada i poslodacvci budu pokušali kupovati vrijeme, HUS će pokrenuti još drastičnije mjere, uključujući i pokretanje inicijative za općim štrajkom, dodao je Matijašević.

Ocijenio je da će se nakon velikog prosvjeda, kojem je nazočilo više od 40 tisuća ljudi, sindikati lakše izboriti za potpisivanje socijalnog sporazuma kojim će se urediti politika plaća tako da se rast plaća veže uz porast troškova života.

Sindikati traže da minimalna plaća ove godine poraste na 41 posto prosječne plaće. Minimalac trenutno iznosi 33 posto prosječne plaće, dok je u zemljama Europske unije na 50 posto prosjeka u državi.

Hrvatska udruga sindikata za ovaj je tjedan najavila prvi sastanak sindikalaca s ministrom financija Ivanom Šukerom na temu Zakona o minimalnoj plaći, kao i sjednicu Povjerenstva za analizu praćenja rasta cijena, na kojem sindikati očekuju nazočnost premijera Ive Sanadera.

Vezane vijesti

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Stipić najavio mobiliziranje članstva "Preporoda"

Predsjednik sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu "Preporod", Željko Stipić, najavio je mobiliziranje članstva do jeseni zbog vladina prijedloga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika