18.04.2008. / 12:09

Autor: Igor Ćutuk

USUSRET KONVENCIJI SDP-A

Milanović bez konkurecije za čelno mjesto u SDP-u

Glavni odbor SDP-a sutra će objaviti imena kandidata za vodeće dužnosti u stranci uoči predstojeće Konvencije SDP-a 10. svibnja. Dosadašnji predsjednik zasad nema protukandidata

Zoran Milanović najvjerojatnije će biti jedini kandidat za čelno mjesto SDP-a na stranačkoj konvenciji 10. svibnja.

Glavni odbor SDP-a sutra bi, naime, trebao utvrditi izmjene stranačkog statuta i odrediti listu kandidata za vodeće dužnosti uoči predstojeće Konvencije SDP-a.

No, kako stranački županijski odbori još nisu predložili protukandidata, očekuje se da će se aktualni predsjednik biti bez konkurencije za vodeće mjesto u stranci.

Novim Statutom SDP-a predviđa se ukidanje dužnosti zamjenika predsjednika stranke, no ponovno bi se uvelo Predsjedništvo koje bi imalo deset članova - predsjednik stranke i dva potpredsjednika u Predsjedništvu bi sjedili po položaju, a na Konvenciji bi se biralo sedam članova, po regionalnom ključu i na prijedlog županijskih odbora.

Prikupe li najmanje stotinu od ukupno 2.200 delegatskih glasova, članovi SDP-a za mjesto u Predsjedništvu moći će se kandidirati i na samoj Konvenciji.

Predsjedništvo bi preuzelo dio ovlasti Glavnog odbora i predsjednika stranke, pa bi, primjerice, čelniku stranke predlagalo izborne liste, kandidate za premijera i predsjednika države.

Novina bi u Statutu bio i novi model izbora predsjednika stranke, koji bi se počeo primjenjivati na idućoj redovnoj SDP-ovoj izbornoj konvenciji za četiri godine, a po kojemu bi predsjednika SDP-a neposredno biralo svih 25 tisuća članova stranke.

Za ostala stranačka tijela (potpredsjednici, Predsjedništvo, Glavni odbor) izbori bi se provodili kao i do sada, tajnim glasovanjem delegata na izbornoj konvenciji.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika