05.05.2008. / 08:57

Autor: Hrvoje Šimičević

Pantovčak - Banski dvori

Sukob Mesića i Sanadera sve očigledniji

Bojkot Sanaderove admonistracije Mesićevom skupu gospodarstvenika, suprostavljene retorike o skupu u Jasenovcu, te stavovi o krizi u gospodarstvu, momentalni su pokazatelj početka mogućeg znatnijeg sukoba na relaciji Mesić - Sanader

Okupljanje ekonomista na Pantovčaku jedna je od posljednjih, prema svemu sudeći, točaka razilaženja na relaciji Pantovčak - Banski dvori preko koje nisu spremni prijeći iz vrha HDZ-a, koji u javnosti do sada i nisu odgovarali na trzavice, suprostavljene javne stavove i retoriku predsjednika Stjepana Mesića, koja je u pojedinim pitanjima predstavljala apsolutnu opreku politici Sanaderove Vlade. Iako je gotovo javna stvar bila nepisani pakt o nenapadanju između predsjednika i premijera, tomu je s obzirom na recentne događaje došao kraj, piše Jutarnji list u svojoj analizi.

Spomenuti skup gospodarstvenika, u režiji predsjednika Mesića, posljednji je u nizu ne baš suptilnih pokazatelja kako je Sanader, sa svojevrsnim bojkotom i ne slanjerm svojih ministara na isti dao do znanja Mesiću kako nije zaboravio neke stvari iz prošlosti, iako je prema dosadašnjim izjavama visokoih HDZ-ovih sužnosnika takav način promišljanja stvar prošlosti. Međutim, Mesić je tijekom posljednja dva tjedna, počevši od skupa gospodarstvenika, unio pravi nemir u vladajuću strukturu preko javnog propitkivanja o momentalnoj gospodarstvenoj krizi, te direktnom kritikom vlasti zbog rasta cijena i pada životnog standarda; pitanjima koje je nerijetko u prošlosti povezivao s korupcijom kritizirajući vlast da su nesposobni boriti se s rak-ranom Hrvatskog društva.

Konkretni Sanaderovi odgovori na Mesićeve oštre kritike uslijedili su sa govornice Sabora HDZ-a, gdje je šef vladajuće stranke izabran sa više od 99 posto glasova. U potpunosti je podržao aktualnu monetarnu politiku narodne banke i čvrst tečaj kune, neizravno odgovarajući na Mesićevu izjavu tjedan dana prije o konsernaciji stručnjaka u određenim sektorima privrede, baš zbog jakog tečaja kune. Istaknuo je također kako je riječ o globalnoj krizi, koja je neminovno uzrokovala negativan trend i u Hrvatskoj. Mesićev posjet Jasenovcu te neograđivanje oko spornog govora Ivana Fumića u kojem je kazao kako je Crkva 'posljednji bastion ustaštva' prilično je iznervirao Sanadera, koji je Fumićev govor nazvao štetnim i posve neprimjerenim.

Točke razilaženja mogle su se vidjeti i u obrazloženjima SDP-ovih unutarstranačkih trzavica. Dok je Mesić tvrdio kako se radi o elementarnoj demokraciji na djelu, dakle o mišljenjima više kandidata koji se suočavaju za poziciju predsjednika stranke, Sanader je poručio socijaldemokratima da stranku filtriraju od svojih Pašalića, kao 'što su oni to davno učinili'.

Ovakav razvoj situacije, atmosfera prilične polarizacije u političkim stavovima između Mesića i HDZ-a dade se objasniti i drugim razlozima, koji imaju veze sa budućim političkim angažmanom Mesića poslije završetka predsjedničkog mandata, a jedna od opcija je njegovo aktivno sudjelovanje u politici, po stavovima suprotnoj aktualnoj vlasti, što bi moglo označiti poziciju suprostavljenih stranaka. Tu je naravno i Sanader kao mogući pretendent za predsjedničku utrku 2010. godine, a nikada nije rano za predsjedničku pretkampanju.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika