06.05.2008. / 09:03

Autor: Hrvoje Šimičević

Milanović, Kovačević i Vidović

SDP-ovi kandidati: sučeljavanje bez otvorenih sukoba

Osim kratkih promišljanja trojice kandidata za čelnu poziciju u SDP-u o političkoj budućnosti stranke, govorilo se o recentnoj aferi navodnog prisluškivanja, Milanovićevi kandidati su mu spočitavali nekoliko dosadašnjih političkih odluka, a svi su se složili kako je imperativ pobjeda na sljedećim izborima

Sinoć je, po prvi put u povijesti Hrvatske televizije održano javno sučeljavanje trojice političkih pretendenata za čelnu poziciju neke stranke. Aktualni predsjednik Zoran Milanović, te dvojica protukandidata Davorko Vidović i Dragan Kovačević gostovali su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno te time pet dana uoči izbora sveopćem auditoriju iznijeli svoja stajališta i vizije buduće socijaldemokratske partije (SDP-a). Kao što se očekivalo, Kovačević i Vidović su na početku emisije odbacili recentne špekulacije da iza njih stoje neke skupine nezadovoljnika koji se odupiru Milanovićevim načinu vođenja stranke, te u njima vide alternativu. Milanović je u emisiji po prvi puta pristao, doduše rezignirano i površno, javno govoriti o posljednjoj aferi koja je potresla unutarstranačke redove; navodnom nedavnom prisluškivanju telefona za vrijeme razgovora s protukandidatom Vidovićem. Milanović je istaknuo kako se radi o apsolutnoj neistini, dok se potonji i dalje držao tvrdnje da je to istina, ističući kako u Hrvatskoj ima većih problema od toga.

Kandidati za predsjedničku poziciju iznijeli su i svoja promišljanja o viziji 'jačeg SDP-a'. Aktualni predsjednik Milanović kao temeljni cilj je istaknuo daljnju demokratizaciju stranke, odnosno neposredno biranje predsjednika po načelu "jedan čovjek, jedan glas". Kovačević je pak kao najvažniji aspekt svog potencijalnog vodstva naveo pomirenja socijaldemokracije s nacionalnim ciljevima ali i jačanje utjecaja SDP-a na državnoj razini, što je po Kovačevićevim riječima, elementarna stvar koja je izgubljena za vrijeme Milanovićeva predsjednikovanja.

Vidović je naveo svoje dugo iskustvo u politici i političku zrelost kao jedan od aduta zbog kojih smatra da bi doprinio kvalitetnom stranačkom ustroju. Kao jedan od najvećih 'Milanovićevih propusta', Vidović je naveo koaliranje socijaldemokrata s HSP-om na ponovljenim izborima u Osijeku, što Vidović drži nedopustivim s obzirom na političko - ideološke profile dvaju stranaka, istaknuvši kako se SDP morao ograničiti samo na podršku, s čime se složio i Kovačević. Milanović je replicirajući istaknuo kako to nije presedan, napomenuvši sličan slučaj koji se dogodio u Velikoj Gorici.

Kovačević je istaknuo kako bi cilj budućeg predsjednika SDP-a trebala biti konsolidacija unutarnjih redova i traženje pobjede na sljedećim izborima, ističući kako će upravo socijaldemokrati biti temeljna snaga hrvatskog društva u nadolazećim godinama. Neizostavna tema je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, za čiju je najjaču SDP-ovu podružnicu Kovačević jučer kazao kako je nedopustivo da je u ovim izborima smanjen broj delegata. Obojica kandidata, Vidović i Kovačević, Bandića su kvalificirali kao političara osebunog stila kojeg su najviše ocijenili građani na gotovo svim dosadašnjim izborima, dok je rezignirani Milanović kazao kako će stajati iza Bandića, sve dok ovaj bude radio sve po zakonu.

Milanovića je prema svemu sudeći najviše iznervirao Vidovićev 'istup' koji je kazao kako bi trebali formirati stručnu stranačku agenciju za procjenu kandidata, ali s oprezom, jer je SDP u financijskim gubicima. Milanović je potom indirektno kazao Vidoviću da bude više odgovorniji prilikom davanja takvih i sličnih izjava, ustvrdivši kako je dug od nekoliko milijuna 'nešto najnormalnije', što će se pokriti temeljem zakona.

Govoreći o utjecaju predsjednika Mesića na njihovu stranku, kandidati su ustvrdili kako ne vjeruju da ima neki veći utjecaj, ali su dodali kako je Mesić dobrodošao nakon njegovog isteka mandata. Kraj emisije bio je rezerviran za kratki insert; debatu, koji se održao 1989. godine između Ivice Račana i Ive Družića na izborima za čelništvo tadašnjeg CK SKH.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika