07.05.2008. / 14:17

Autor: Hrvoje Šimičević

Zakon o osobnom identifikacijskom broju

Oporba: Zakon će biti donesen samo zbog pritiska Bruxellesa

Donošenje zakona o osobnom identifikacijskom broju prihvaćen je od strane svih zastupničkih klubova, uz svojevrsnu rezerviranost oporbenjaka, koji smatraju kako je zakon donesen jedino zbog pritiska EU, a ne da bi se kažnjavali protagonisti korupcijskih afera

Iako je danas u Saboru prihvaćeno donošenje zakona o osobnom identifikacijskom broju od strane svih zastupničkih klubova, oborbeni parlamentarci ističu kako će zakon biti donesen s velikim zakašnjenjem, a jedini vladin motiv je pritisak iz Bruxellesa. "Pritisak doista postoji, zakona ne bi bilo da naši partneri iz EU doista vjeruju da smo u stanju držati se rokova u približavanju Uniji vezanih uz obračun s korupcijom", poručio je HNS-ovac Goran Beus Richembergh, ističući kako do danas Vlada nije poduzela potrebne korake i reforme u državnim tijelima za kvalitetnu implementaciju istog.

Iako se većina zastupnika slaže da će spomenuti zakon biti jedan od glavnih instrumenta za borbu protiv korupcije, skepsa po Richemberghovim riječima postoji, zbog činjenice što Vlada ističe da bi zakon mogao biti dobar alat, bez decidirane tvrdnje da će zaista i biti, najavivši prijedlog amandmana kojim bi kao primjer prve osobne identifikacijske brojeve dobili članovi Vlade, saborski zastupnici te pravosudni dužnosnoci.

Sličnog je mišljenja bio i IDS-ovac Damir Kajin, koji je kazao kako zakon kasni 16, 17 godina, čime su se za sada amnestirali pravi pljačkaši na nacionalnoj razini, upotrijebivši rečenicu bivšeg zastupnika Ljube Ćesića Rojsa 'Tko je jamio, jamio je', kao analogiju događaja u 90- tima.

Ministar financija Ivan Šuker odbacio je pak tvrdnje o zakašnjeloj implementaciji zakona, kao i o budućem nekažnjavanju odgovornih za korupcijske afere, kazavši kako će zakon biti učinkovit. "Ovo je jedan od najboljih zakona i u usporedbi s članicama EU, jer su ga one donijele davno, pa smo mi preuzeli njihova iskustva i otišli još dalje", poručio je Šuker.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika